Китайските дронове DJI вече няма да се продават в Русия и Украйна

Китайските дронове DJI вече няма да се продават в Русия и Украйна Снимка: dronedj.com

Аргументите на компанията са антивоенната ѝ позиция и опасенията от съдебни действия

Спирането на продажбите е временно, обясниха от DJI и фирмата ще се съобрази с „изискванията за съответствие с правните норми”. Директорът по комуникациите на DJI Europe Барбара Стелцнер каза пред Euronews Next в сряда, че решението не изразява отношение към коя да е от двете страни във въоръжения конфликт, а е „изява на принципи”, тъй като китайската технологична компания е "загрижена от съобщенията за военна употреба" на своите дистанционно управлявани квадрокоптери в Русия и Украйна.

„Нашата преценка обхваща голям брой аспекти и един от тях е свързан с приложимите закони за контрол на износа в различни юрисдикции“, каза Стелцнер.

През март украинският министър на дигиталната трансформация Михайло Федоров писа на главния изпълнителен директор на DJI Франк Уанг, че продуктите на компанията се използват от руските сили, за да „насочват ракетите си и да убиват цивилни“. Компания отхвърли твърдението, но призна, че е запозната с кадри, които изглежда показват как руските военни използват подобни дронове.

В писмото си Федоров поиска DJI да блокира полетите над Украйна на дронове, закупени или активирани извън страната. Барбара Стелцнер потвърди, че на теория такава възбрана е възможна, но предупреди, че мярката може да се заобиколи сравнително лесно, тъй като не е необходимо потребителите да се свързват с интернет, за да актуализират настройките за наложената гео-преграда.

Потребителските дронове бяха въвлечени във военните действия и на двете страни. В началото на март след спешна молба от страна на Украйна, доброволци от Финландия доставиха на украинската армия 140 дрона DJI, за да „помогнат в разузнаването”

Междувременно DJI разпространиха изявление, изразяващо антивоенната им позиция. С решението си DJI става една от първите големи китайски технологични компании, които се изтеглят от Руската федерация.

Докато много фирми от Европа и Северна Америка прекъснаха бизнес връзките си с Русия и Беларус, китайските компании до голяма степен поддържат нормални бизнес отношения с двете страни, в съответствие с политиката на Пекин. 

През февруари китайският гигант за споделено пътуване Didi Chuxing бързо отмени решението си да напусне Русия, след като китайските социални медии го обвиниха, че се поддава на натиска от Запада. 

Производителят на телекомуникационно оборудване Huawei също заяви, че ще се изтегли от Русия, но вече се опасява, че действията му са „под наблюдение”. На годишната си среща с анализатори във вторник, Huawei не отговори на въпроси, свързани с Русия. 

Изглежда големият китайски бизнес трябва да се бори с противоречието дали да действа в синхрон с държавната политика или да се предпази от възможни вторични санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: