Анализатори прогнозират стагфлация за световната икономика през 2022 г.

Анализатори прогнозират стагфлация за световната икономика през 2022 г. Снимка: https://pixabay.com/

Глобалната икономика върви към стагфлация през 2022 г. (спад на активността при висока инфкация), тъй като руско-украинският конфликт ограничи икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус

Това показва проучване, проведено от Financial Times съвместно с експерти от Brookings Institution.

Повечето страни ще бъдат изправени пред нарастващ ценови натиск, отслабване на БВП и падане на деловото и потребителското доверие, отбелязват експертите.

Текущата година може да стане „сложен период на геополитическо преструктуриране, продължителни прекъсвания на доставките и нестабилност на финансовите пазари, а фон на всичко това ще бъдат нарастващ инфлационен натиск и липса на пространство за политиките“, казва Есуар Прасад, старши сътрудник в Brookings Institution.

Съставният индекс на активността, изчислен от FT и Brookings Institution, показва значителна загуба на инерцията към растеж от края на 2021 г. в икономиките на развитите страни и нововъзникващите пазари, с по-ниски нива на доверие и спад на финансовите пазари. Сериозни трудности очакват както САЩ, така и Китай и Европа, казва Прасад.

Докато потребителските разходи в САЩ остават силни и пазарът на труда се върна към условията отпреди Covid, високата инфлация е основна грижа за Федералния резерв, който има мандат да поддържа ценова стабилност. През март инфлацията в Съединените щати достигна 8,5% на годишна база, най-високата от декември 1981 г.

„Има реален риск Федералният резерв да загуби контрол над инфлацията и може да се наложи да затяга политиката дори по-бързо, отколкото тя сигнализира“, казва Прасад. „Това носи заплахата от рязко забавяне на икономическия растеж през 2023 г.“

Проблемите на Китай са свързани със стратегията за "нулева толерантност" на китайските власти към COVID-19. Карантинните мерки, наложени в няколко региона на страната, включително пълното блокиране в Шанхай, заплашват да отслабят потребителските разходи, инвестициите и производството, докато очакваното облекчаване на паричната политика ще увеличи дългосрочните рискове за финансовата стабилност.

През първото тримесечие на 2022 г. икономическият растеж на Китай неочаквано се ускори в сравнение с предходното тримесечие, въпреки строгите карантинни ограничения. Обемът на БВП през януари-март се е увеличил с 4,8% спрямо същия период на предходната година, показват данните на Националното статистическо бюро  на КНР. Експерти, анкетирани от Trading Economics, очакват средно увеличение на БВП от 4,4%.

В случая с Европа най-големите рискове за икономиката са руско-украинският конфликт, който я засяга най-много, както и опитите на региона да намали зависимостта от износа на енергия от Русия.

Прасад не вижда бързи решения за тези проблеми в момента.

Запазването на глобалната икономика на траектория на устойчив растеж ще изисква съгласувани действия за справяне с големи предизвикателства, включително мерки за ограничаване на предизвикателствата, породени от пандемията, стъпки за потушаване на геополитическото напрежение и целенасочени мерки като разходи за инфраструктура за повишаване на производителността в дългосрочен план, за засилване на краткосрочното търсене“, отбелязва Прасад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: