В София беше открит институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

В София беше открит институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

Целта му ще е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации в технологичния сектор

На 12.04.2022 г. в София бе открит Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. В рамките на следващите 10 години България ще направи инвестиция от общо 170 млн. лв.  Освен държавата, институтът ще бъде финансиран и от Google, Amazon Web Services, DeepMind, SiteGround и някои от водещите предприемачи в българския технологичен сектор. Така общото финансиране на INSAIT ще достигне 200 млн. лв., което е показател за високото доверие в него.

Институтът е резултат на международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание, а структурно ще бъде специално звено към Софийския университет. В създаването му си партнират швейцарските ETH Zurich и EPFL, които са сред водещите технологични университети в света. Архитект на института е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, който ще работи заедно със световно признати учени от САЩ, Израел и Швейцария според най-добрите практики.

INSAIT няма аналог в Източна Европа, като амбицията му е да е лидер не само в Европа, а и да се конкурира с най-уважаваните технологични университети в света. Според Румен Радев задачата, която си поставя INSAIT не е лека и изисква обединението на институциите, обществото и учените.

“INSAIT постигна на практика невъзможното в българската политическа действителност – успя да обедини усилията на четири правителства, които работиха за едно по-добро бъдеще на България”, съобщи президентът по време на откриването на института.

Институтът има за цел да подпомогне извеждането на родната екосистема до по-високо ниво, на което да се конкурира с целия свят, като превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации в технологичния сектор. INSAIT се стреми да превърне България в локация за развитие на компютърните науки. Така ще се привлекат най-големите глобални компании, които да отварят свои центрове тук. Примерите за подражание са институции като Масачузетския технологичен институт (MIT), Technion в Израел, Станфорд, и Технологичния институт в Цюрих, които превръщат САЩ, Израел и Швейцария в глобални технологични лидери.

“Научноизследователската и образователна дейност на световно ниво е в основата както на всяка стабилна и конкурентна икономика, така и на технологичния прогрес. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние не само върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, но и върху ролята и авторитета на страната“, каза проф. Мартин Вечев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: