Британското правителство обяви война на затлъстяването

Британското правителство обяви война на затлъстяването Снимка: pixabay

 Властите на Обединеното кралство предложиха редица мерки, които се надяват, че ще помогнат за намаляване интереса на британците към нездравословната храна.

Така например рекламата на продукти с високо съдържание на мазнини, захар и сол ще бъде забранена по телевизията и в интернет до 21:00 часа.

Забраната включва и продажбата на вредна храна в рамките на акцията „купи един продукт, другия като подарък“. Няма да бъде разрешено да се поставят нездравословни продукти на видни места в магазините: на входа и на касата, както и на уебсайтовете на супермаркетите.

Освен това, в случай на поръчка на храна за вкъщи, броят на калориите ще бъде посочван на опаковките.

Властите заявиха, че предприемат тези мерки за намаляване на рисковете от разпространението на коронавируса и намаляване на тежестта върху националната здравна система - NHS.

Затлъстяването е основен проблем за NHS, според уебсайта на правителството. Две трети от британците са със затлъстяване или с наднормено тегло.

Едно от три деца е с наднормено тегло след завършване на основното училище. Лечението на заболявания, причинени от затлъстяване, струва на британската здравна система 6 милиарда британски лири годишно.

В допълнение затлъстяването увеличава рисковете от тежко протичане на COVID-19 или смърт. Така почти 8% от британците, които са били в реанимацията на интензивно лечение в критично състояние, страдат от затлъстяване.

За сравнение, сред хората с нормално тегло, заразени с коронавирус, по-малко от 3% са попадали в интензивното отделение.