Гаранции от Турция и САЩ, подпис от Русия

Гаранции от Турция и САЩ, подпис  от Русия

В управляващата украинска партия "Слуга на народа" описаха как виждат Украйна без НАТО

Вчера партия "Слуга на народа" формулира отговор от украинска страна на искането на Русия да обяви неутрален статут на Украйна.

Съответното изявление е публикувано на сайта на партията.

"Тъй като присъединяването към НАТО е невъзможно през следващите години, не можем да използваме само редовете в Конституцията за курса към Алианса, за да защитим нашата държава. Курсът е политика. Но не оръжия. Не самолети. Не отбрана  на държавата.

Трябва да говорим за конкретни неща. За конкретен договор, който може да осигури на Украйна пълна сигурност, догато НАТО   ни приеме. Той трябва да е различен от Будапещенския меморандум – да предвижда конкретни политически, икономически и военни стъпки на държавите-гаранти на сигурността на Украйна.

Такива държави-гаранти могат да бъдат Съединените щати, Турция, съседните държави на Украйна. От своя страна Русия също трябва юридически да гарантира, че признава украинската държавност и да гарантира, че няма да заплашва държавата ни“, заявиха от партията на Владимир Зеленски.

„Изявлението на партия „Слуга на народа“ е знаково, тъй като за първи път украинските власти изразиха формулировката – как Киев вижда неутралния статут на държавата, който Русия иска.

Всъщност управляващата партия се съгласи да декларира такъв статут (тъй като не е приета в НАТО) и добави условие за гаранции за сигурност, които ще бъдат дадени от Запада, Турция и Русия.

Ясно е, че докато войната продължава, всичко това не изглежда много актуално (а в Русия не са готови да се откажат от други условия). Но ще бъде възможно да се използва като основа за някои бъдещи компромиси (ако и двете враждуващи страни стигнат до разбиране за необходимостта им)“, коментира ситуацията телеграм- канала „Политика“.

Що се отнася до другите искания на Русия (за Крим и ЛДНР), те бяха отхвърлени от "Слуга на народа, заявявайки, че е недопустимо отказването от украински територии.

Ние дори теоретично не обмисляме възможността да  да се откажем от каквито и да било части от нашата територия. Това е неприемливо. Нашата Украйна са  Донецк, Луганск и Крим“, се казва в съобщението.

В отговор на исканията на Руската федерация да признае Крим за руски, а ЛДНР за независима, „Слуга на народа“ заявява, че „ ясно е, че няма да направим това“.

Вярно е също и това, че трябва да се обсъди как хората ще живеят на тези територии.

Но ще трябва да решим как животът на хората в тези територии ще бъде регулиран в рамките на нашата цялостна държава. Президентът Зеленски говори за това, когато отговаряше на въпроси на американски журналист“, се казва в изявление на партията.

strana.best

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: