Японски учени изследват мумифицирана "русалка", открита през XVIII век

Японски учени изследват мумифицирана "русалка", открита през XVIII век Снимка: gazeta.ru

Предполага се, че "русалката" е изготвена от разнородни части от телата на примат и риба

Вниманието на японски учени е привлечено от мистериозно 30-сантиметрово същество, за което се твърди, че е било уловено в Тихия океан край остров Шикоку между 1736 и 1741 година. Сега то се съхранява в храма на град Асакучи и изследователи от Университета за наука и изкуства Курасики, Япония са успели да получат мумия с намерението да я изследват с метод за компютърна томография, разгадавайки нейните тайни, пише британското издание The Mirror.

Антропоморфното същество със страховит вид, застинала гримаса на ужас върху лицето, отворена уста с остри зъби и две ръце, притиснати към главата, има малка рибоподобна долна част. Хироши Киношита от фолклорното дружество на Окаяма, което организира този проект, е сигурен, че странното същество някога може да е имало култово предназначение.

До мумията се съхранява и историческо писмо от 1903 г., очевидно написано от бившия собственик на този експонат, в което се разкрива "произхода" на находката. 

"Русалка попадна в мрежа за риболов в района на префектурата Кочи. Рибарите, които я уловиха, не знаеха, че е русалка, но закараха съществото в Осака и го продадоха като необичайна риба. Моите предци са я купили и са я съхранявали като семейна реликва".

Не е ясно обаче как и кога мумията е попаднала в храма Енджуин в Асакучи.

Киношита смята, че "русалката" е изготвена от разнородни части от телата на примат и риба по време на периода Едо - ера от японската история, продължила от 1603 до 1867 година. До края на 2022 година се очаква да се идентифицират изходните животни чрез компютърна томография или ДНК анализ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: