Русия и Украйна се срещат в Беларус: какво може да се очаква

Русия и Украйна се срещат в Беларус: какво може да се очаква Снимка: ahram.org

Украинският президент Владимир Зеленски каза в кратко видео: „Очаквам малко, но трябва да опитаме. За да не се съмнява нито един украински гражданин, че аз като президент се опитвам да спра войната, дори при най-малкия шанс”.

Срещата не означава "прекратяване на огъня": делегациите ще дискутират, докато текат битки в голяма част от страната и особено в двата най-големи града на Украйна, Киев и Харков, където украинската защита засега успява да устои на руския нашественик.

Срещата се провежда в Беларус, близо до границата с Украйна, след като беларуският президент Александър Лукашенко се обади на украинския президент в неделя и предложи гаранции за сигурност, поемайки „отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще останат на земя по време на пътуването на украинската делегация и самата среща".

Владимир Зеленски, въпреки че даде съгласието си за срещата, отново изрази силно недоумение от факта, че дипломатическият канал е именно тази Беларус, от която започна руската атака. 

И не само това: Беларус може да подкрепи руските войски, които нахлуха в Украйна през последните дни. Това заяви висш служител на американското разузнаване в Wahsington Post. Според източници на изданието, евентуалната намеса на Беларус е свързана с изхода от преговорите между Русия и Украйна.

Има и още нещо, припомнят световните медии: на референдум, проведен вчера, 27 февруари, Беларус одобри нова конституция, в която "неядреният" статут на страната изчезна. Това е ход, който теоретично може да позволи на Русия да прехвърли ядрени оръжия на беларуска земя, потвърди вчера самият Александър Лукашенко, чиято страна също започва да търпи санкции.

Затова надеждата е слаба, но шансът не бива да се пропусне.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: