Бивш беларуски командос призна отвличане и убийство на опозиционери

Бивш беларуски командос призна отвличане и убийство на опозиционери Снимка: tabletmag.com

Вътрешният министър Юрий Захаренко, опозиционният политик Виктор Гончар и симпатизиращият опозицията бизнесмен Анатолий Красовски изчезнаха от улицата в Минск преди 24 години

За отвличането и убийството им ще бъде съден Юрий Гаравски, бивш член на специалния отряд за бързо реагиране (СОБР). Той е избягал от Беларус през 2018 г. и търси политическо убежище. През 2019 г. разказва пред Deutsche Welle и Neue Zürcher Zeitung как тримата политически противници на Александър Лукашенко са отвлечени от улиците на Минск, изведени извън града и простреляни двукратно в гърба. Гаравски признава, че е участвал в отвличането и че си е служил с оръжието на убийството. 

Тъй като е арестуван в Швейцария, сега швейцарският съд трябва да реши дали информацията е вярна. Процесът е част от ангажиментите на Швейцария по конвенцита на ООН срещу насилственото отвличане на хора. Универсалната юрисдикция се прилага за първи път срещу гражданин на Беларус.

Като същински виновник за убийствата Гаравски сочи своя командир Дмитрий Павличенко, полковник от СОБР. През 2003 г. разследване на Съвета на Европа също свързва Павличенко с отвличанията и стигна до заключението, че престъплението е било прикрито "на най-високо държавно ниво". През 2019 г. Павличенко нарече разкритията на Гаравски „глупости“, твърдейки, че не познава обвинителя си, въпреки снимки, които доказват обратното. 

Разкритията по драстичен начин припомнят дългата и мрачна предистория на бруталното смазване на масовите протести в Беларус срещу „преизбирането” на Александър Лукашенко през 2020 г. Настоящият президент на Беларус, заподозрян във фалшифициране на изборите, напълни затворите с опозиционери, но и с обикновени граждани, дръзнали да участват в мирните демонстрации с искане за честни избори. 

Семействата на тримата изчезнали вече 24 години се питат какво е станало с близките им. Дъщерите на Захаренко и Красовски, които са напуснали Беларус след изчезването на тримата опозиционери, ще присъстват на процеса в швейцарския град Сен Гален и се надяват да научат истината за съдбата на бащите си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: