Великите сили: Опасни маневри с ядрено оръжие

Великите сили: Опасни маневри с ядрено оръжие Снимка: moscowtimes.ru

Русия може да изтегли обратно предоставените на Беларус ядрени оръжия, ако САЩ изнесат своите ядрени бойни глави от Европа

Идеята предложи директорът на отдела за страните от ОНД в руското външно министерство. „Хипотетично, изтеглянето на руските тактически ядрени оръжия от територията на Беларус ще бъде възможно само ако САЩ и НАТО се откажат от своя деструктивен курс на целенасочено подкопаване на сигурността на Русия и Беларус. Това предполага пълно изтегляне на всички американски ядрени оръжия обратно в САЩ и премахване на съответната инфраструктура в Европа“, казва дипломатът, цитиран от РИА „Новости”.

Според него, разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус е "принудителна" и "отмъстителна мярка" срещу действията на страните от НАТО и САЩ. Това е „нашата реакция, предизвикана от необходимостта да се гарантира защитата на съюзната ни държава", твърди представителят на руското дипломатическо ведомство.

Владимир Путин обяви решението за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус в края на март, като го обясни с американската политика за прехвърляне на ядрени оръжия към Германия, Турция, Нидерландия, Италия и други страни от ЕС. „Ние не прехвърляме нашите тактически ядрени оръжия на Беларус, но ще ги разположим там и ще обучим военните, както правят САЩ в Европа“, каза руският президент.

По думите на Путин, първите ядрени заряди са доставени на територията на Беларус преди началото на лятото, а до края на годината прехвърлянето ще бъде завършено. Руските тактически ядрени оръжия в бившата съветска република ще бъдат разположени по западните ѝ граници, като решението за използването им остава право на Москва.

При тези обстоятелства премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви необходимостта от присъединяване към програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия между страните от алианса. „Ще говорим за това с нашите съюзници“, каза Моравецки, добавяйки, че не иска да „седи безучастно“, докато Москва увеличава заплахата. Междувременно, опасявайки се от провокации  от прехвърлените части на ЧВК Вагнер, Полша разположи снайеристи по границата си с Беларус.

Кремъл разкритикува идеята на Варшава. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев каза, че „искането за разполагане на ядрени оръжия в Полша е заплаха, че такива оръжия ще бъдат използвани“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: