Полски войник простреля бежанец на беларуската граница

Полски войник простреля бежанец на беларуската граница Снимка: news.yahoo.com

Според полската полиция, става дума за нещастен случай, пише Euronews

От прокуратурата на окръг Бялисток-Пулноц, която разследва инцидента, казаха пред Полската агенция PAP, че „злополуката“ е станала, защото „войникът се е спънал“. Простреляният сириец, е настанен в болница, в стабилно състояние, но го очаква операция при риск от парализа. Междувременно, той възнамерява да подаде молба за международна закрила и да остане в Полша.

Според Grupa Granica, които подпомагат бежанци, 22-годишният мъж е прострелян в гърба, след като заедно с група други сирийци пресекли границата и навлезли няколко километра в Полша. „Чул е един единствен неразбираем вик зад гърба си, последван от изстрел, който го свалил на земята. След това чул още три изстрела“, пишат от Grupa Granica във Facebook. Те посочват, че инцидентът се е случил през деня, при добра видимост, което поставя под съмнение обяснението за нещастен случай. 

Съдбата на останалите сирийци от групата не е известна. Близо до мястото на инцидента е открито тялото на още един мъж, според някои източници, също от Сирия, но няма никакви индикации, че двата случая са свързани. От полицията и прокуратурата са съобщили пред PAP, че се опитват да установят самоличността му и обстоятелствата около смъртта му.

Според PAP, за небрежно боравене с оръжие и неволно нараняване на друго лице, войникът, чието име не се оповестява, може да получи до три години затвор, а в случай на тежки наранявания или смърт - до осем години.

Забравената миграционна криза в Европа отново се разгаря и Полша, както съседна Литва се бори с така наречената от тях „хибридна война”, разпалвана от Беларус. Двете страни обвиняват беларуски гранични служители в умишлено пробиване на дупки в граничните преграждения, което позволявя на големи групи мигранти да влизат на територии на ЕС.

От 2021 г. насам десетки хиляди бежанци опитват да преминат от Белапус през границата с Полша, като случаите на убити и ранени са над 50. Полските граничари многократно са обвинявани в насилствено експулсиране на мигранти на територията на Беларус, което е забранено от международното право. Дори Беларус да насърчава незаконната миграция, Полша трябва да зачита човешките права и да изпълняват международните си задължения, казват правозащитници.

Полската гранична охрана изчислява, че тази година опитите за незаконно преминаване на границата с Беларус са 24 000, въпреки издигнатата частична стена и прегражденията от кълба бодлива тел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: