Дипломатически движения около войната в Украйна

Дипломатически движения около войната в Украйна Снимка: qirim.news

Русия предложи преговори в Минск, при условие че украинската армия сложи оъжие.

Според руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости", в петък Русия дори е спряла офанзивата си в очакване на преговори между Москва и Киев, но възобновява атаките, след като Украйна е отказала да преговаря. 

Украйна отрече както спирането на атаките, така и предположенията, че отказва да преговаря. Украинските власти обаче заявиха, че няма да приемат ултиматуми или неприемливи условия.

В събота New York Times съобщи, че Владимир Зеленски е разговарял с израелския премиер Нафтали Бенет, като е помолил Израел да посредничи за прекратяване на огъня и да предложи домакинство на преговори. 

Във видеообръщение към беларусите украинският президент заяви, че Беларус не може да бъде платформа за преговори между Киев и Москва. „Ако нямаше агресивни действия от ваша територия, можехме да говорим в Минск. Сега казваме - не на Минск“, заяви Зеленски.

В интервю за The Insider, съветникът на украинския президент Михаил Подоляк подчерта, че преговорите между двете страни ще бъдат успешни, ако се водят честно и прозрачно. „А това означава – на неутрална платформа. Ако от територията на Беларус идват бронирани машини и се изстрелват ракети по Украйна, как може да се говори там? Това са елементарни неща, които руската страна трябва да приеме, а не да манипулира световното обществено мнеие“, каза Подоляк.

Демонстрирайки самоувереност и без да изчака позицията на Украйна, делегация от Москва е тръгнала за преговорите, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В състава на дипломатическата група са били представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други ведомства, включително президентската администрация на Русия. 

Президентът на Украйна призова руското население да се изправи срещу правителстото си и да спре изпращането на руски войници в Украйна, „за да убиват или да бъдат убити“, Той се обърна и към руските войски с идеята да преразгледат мисията си в Украйна. „Колкото по-рано кажете на вашето правителство, че войната трябва да бъде спряна, толкова повече хора от вашата страна ще останат живи. Знаем, че много хора в Русия са шокирани от бруталността на руското правителство. Благодарен съм за тази реакция“, каза Зеленски.

Много от руските военнопленници казват, че не могат да разберат защо изобщо са били изпратени в Украйна и споделят, че преди инвазията са им били отнети телефоните и личните докумети.

За първи път смъртта на руски военен беше официално потвърдена, но не от руското министерство на отбраната, а от изразени от негов колега съболезнования към семейството му.

Поддържайки реториката на Москва, бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че военните операции ще се водят безмилостно, докато "целите на президента Владимир Путин" не бъдат постигнати. Някои анализатои виждат в подобно определение на тези цели знак за разногласия в руското правителство

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: