Най-малко 5,2 милиона деца са загубили родителите си заради Covid-19

Най-малко 5,2 милиона деца са загубили родителите си заради Covid-19 Снимка: https://pixabay.com/

Най-малко 5,2 милиона деца по света са загубили родители, баби и дядовци или членове на семейството, които са им помагали или са се грижили за тях, заради пандемията от коронавирус, се казва в ново изледване

Изследването, публикувано в медицинското списание The Lancet Child & Adolescent Health, изследва данните за смъртността от Covid-19 в 21 страни от началото на пандемията през март 2020 г. до октомври 2021 г. и оценява броя на децата, които са загубили родители или лица, които се грижат за тях. От края на април 2020 г. до края на октомври 2021 г. броят на засегнатите деца се е увеличил с 90%.

Въпреки че проучването се отклони от темата, данните в реално време, получени чрез същия модел, предполагат, че към януари броят на децата, които са загубили родител или настойник, е около 6,7 милиона.

Тази „сърцераздирателна скрита пандемия“, както я наричат ​​нейните автори, изпреварва общия брой смъртни случаи от Covid-19, според Световната здравна организация.

Проучването следва по-ранен анализ, публикуван през юли. Авторите казаха, че смятат, че е необходимо да го актуализират, тъй като „разпространението на нови варианти на коронавирус, актуализираните данни за смъртността и различията в достъпа до ваксини са увеличили броя на децата-сираци от Covid-19“.

Авторите - сред които изследователи от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, USAID, Световната банка, University College London и други - смятат, че оценката им е консервативна.
 


Смятаме, че за всеки човек, който умре в резултат на пандемията COVID-19, има едно дете, което е сираче или е загубило настойник. Това е еквивалентно на това, че на всеки шест секунди едно дете е изложено на повишен риск от неравностойно положение през целия живот, ако е не е осигурена подходяща подкрепа“, казва водещият автор на изследването д-р Сюзън Хилис, която работи по него в Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

„Подкрепата за сираци трябва незабавно да бъде включена във всеки национален план за реакция на COVID-19.“


Обществата трябва също така да гарантират, че тези деца имат необходимата подкрепа, за да се справят с рисковете от бедност и насилие, пред които могат да се сблъскат, както и да осигурят подкрепа за психичното им здраве за тяхното възстановяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: