Приятелите на Путин оредяват

Приятелите на Путин оредяват Снимка: bylinetimes.com

След чешкия президент Милош Земан, практически всички политически сили в Европа, които възхваляваха политиката на руския президент, отдръпнаха подкрепата си.

В кратко и скромно за стила ѝ изявление, лидерката на крайнодесния френски „Национален фронт” Мари Льо Пен, цитирана от ВВС, заяви: “Военната операция срещу Украйна не може да се оправдае с никакви причини, защото руши мира в Европа и трябва безапелационно да бъде осъдена”.

Подобна позиция заеха и други дяснопопулистки лидери като Матео Салвини и лицата на „Алтернатива за Гемания”. Солидаризирайки се с позицията на федералното правителство, от най-малката парламетарна фракция в немския Бундестаг заявиха, че “Русия трябва незабавно да прекрати бойните действия и да изтегли войските си от Украйна”.

Унгарският премиер Виктор Орбан, известен с евроскептицизма си, прояви предпазлива солидарност с ЕС и съюзниците от НАТО, като заяви, че Унгария осъжда руското въоръжено нападение. 

Друг лоялен партньор на Путин със сложен характер – турският президент Реджеп Тайип Эрдоган също осъди руската атака и обяви действията на Руската федерация за „сериозен удар по мира и стабилността в региона”. Той декларира, че е готов да предприеме някои действия, за да осигури безопасността на „братския кримско-татарски народ” и други националности в Украйна. Турция ще разгледа и искането на Украйна да затвори проливите Босфора и Дарданелите за руски кораби. 

На въпрос за „инвазията в Украйна”, китайското външно министерство се опита да отговори, избягвайки подобна квалификация на действията на Русия. Външният министър Уан Ий определи въпроса като „зададен в типично западен стил” и каза, че Китай няма да бърза със заключения.

Индия се съсредоточи върху закрилата на гражданите си в Украйна, а индийските медии съобщиха за намерение на премиера Нарендра Моди да разговаря с Путин в евентуална роля на посредник.

Иран призова за политическо решение, но външният му министър не пропусна да обвини НАТО в провокации.

Южна Корея и Австралия също осъдиха инвазията и заявиха, че ще се присъединят към широкомащабните международи санкции. Същото обмисля и Швейцария.

Белгия първа предложи да се спре издаването на европейски визи на руски граждани. Чехия вече закри руската консулска служба, което направи и Литва. Освен наложените тежки финансови и икономически санкции, ЕС възнамерява да изтегли посланика си от Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: