Би Би Си: Какви санкции могат да навредят сериозно на Русия

Би Би Си: Какви санкции могат да навредят сериозно на Русия

Анализатори от международната изследователска фирма Capital Economics отбелязват, че руската икономика сега е в много по-силна позиция, отколкото беше през 2014 г., за да устои на западните санкции

За това говорят и други икономисти - Русия има доста нисък държавен дълг, доста балансиран бюджет и големи резерви.

Въпреки това икономистите пишат, че санкциите могат да причинят реални щети.

В Capital Economics   особено се вълнуват от санкциите на САЩ. Американските санкции, според компанията, могат да намалят БВП на Русия с поне 1% и да принудят Централната банка да повиши лихвения процент до поне 12%. Тази прогноза е изчислена за "по-мек" сценарий - санкции срещу най-големите руски банки и бизнеси.

По-радикален сценарий включва санкции срещу руски енергийни компании и изключване на Русия от SWIFT. И тогава ще има по-пагубни последици за икономиката.

Например руският износ на петрол и газ може да спадне рязко. Този експортен артикул представлява 15% от БВП на Русия (240 милиарда долара). Подобни агресивни санкции могат да намалят БВП на страната с 5%, рублата може да се срине до 100 рубли за долар, прогнозират икономисти от Capital Economics.

Износът на високотехнологични стоки, за който британският премиер обяви, съвпада с мерките, които САЩ въведоха по-рано - това е забрана за износ на стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за военни, така и за мирни цели. Забраната важи и за промишлени стоки и електроника. Това според него трябва да ограничи военно-индустриалното развитие на Русия за много години напред.

По  BBC

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: