Защо на Балканите има толкова много заразени

Защо на Балканите има толкова много заразени Снимка: pixabay.com

Дали е само в резултат на местните нрави.

Драматичният ръст на кризата на Балканите се дължи главно на привичките на населението. В целия регион хората традиционно се целуват за поздрав, а и в черквите е обичайно вярващите да целуват иконите. В заведенията пък посетителите седят плътно един до друг, както в Италия или в Испания.

Освен това именно по време на епидемията в Сърбия, Хърватия и Северна Македония се проведоха парламентарни избори, което – по мнението на експертите – допълнително стимулира разпространението на заразата. Управляващите очевидно държаха вотът да се състои, за да не би в някой по-късен момент да претърпят поражение заради икономически сътресения. Заразите могат да се увеличат и покрай големите демонстрации, каквито имаше и има в Сърбия или България.

Само три примера за това колко куца профилактиката по отношение на коронавируса в балканските страни, макар че едва ли точно тези три случая допринасят в най-голяма степен за ръста на новозаразените. В понеделник Сърбия съобщи за 359 нови случая само в рамките на 24 часа, а в Босна и Херцеговина и в Северна Македония също постоянно има нови „рекорди“. В Румъния кривата на заразените вече е три пъти по-висока, отколкото по време на ограниченията, приключили в средата на май.
 

Гърция пък  побърза да отвори границите си, тъй като е силно зависима от туризма. Но пък така се стигна до внасянето на зараза от Сърбия, заради което някои летовници бяха върнати у дома. Междувременно по границите се струпват дълги опашки, тъй като на границата с България е отворен един-единствен пропускателен пункт за туристи, а Атина наложи и електронна система за регистрация на туристите. Но нито тази система, нито здравният контрол при влизане в страната функционират безпроблемно, което често пъти довежда туристите до отчаяние.
 

Покрай кризата с коронавируса се открои и един от най-големите проблеми в региона – масовата корупция. В босненската федерация например министър-председателят Фадил Новалич бе временно задържан заради сделка за внос на респиратори, нанесла сериозни щети на държавния бюджет. В Сърбия пък никой не знае президентът Вучич колко респиратори с какви пари е купил – било държавна тайна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: