На Балканите използването на въглища ще намалее над 5 пъти до 2030 г.

На Балканите използването на въглища ще намалее над 5 пъти до 2030 г. Снимка: wikipedia.org

Балканските държави ще намалят използването на въглища над 5 пъти до 2030 година - от 40% на 7%, а употребата на газ ще скочи над два пъти, сочи прогноза на британска компания.

Британската компания Baringa представи прогноза за намаляване на вредните емисии на Балканите, в това число и в България.

Според данните, до 2030 г. използването на въглища в  държавите от балканския регион ще спадне от 40% на 7%, а употребата на газ ще се увеличи от 14% на 30% на сто. С два до три пъти предстои да се увеличи и използването на източници на вятърна и соларна енергия. 

Прогнозата бе направена по време на конференцията Green Business is GREAT, която беше организирана от Британско-българската бизнес асоциация (ВВВА) и посолството на Великобритания в София на 11 ноември. Събитието е част от провелата се в Глазгоу среща на върха по въпросите на изменението на климата – COP 26, която за мнозина е последен шанс да се овладеят климатичните промени.

От българска страна участва заместник-министърът на икономиката Ивелина Пенева. В рамките на няколко панела участниците се фокусираха върху успешни зелени проекти, политики, инициативи или продукти на британски и български компании, зелено финансиране. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: