До какви заболявания може да доведе продължителния прием на парацетамол

До какви заболявания може да доведе продължителния прием на парацетамол Снимка: ferra.ru

За това разказаха британски учени

Съгласно изследване на експерти от Университета в Единбург, приемането на парацетамол продължително време може да доведе до опасни заболявания, съобщава ИноСМИ.

Екипът от учени изследва връзката между приемането на лекарството "Парацетамол" и вероятността от развитието на инсулт или инфаркт. Всичко се обяснява с факта, че даденото лекарство при приемане дълго време, оказва влияние върху кръвното налягане.

В експеримента участват 110 души, страдащи от артериална хипертония (повишено налягане). Четири пъти дневно в продължение на две седмици те получават плацебо или един грам парацетамол. След това имат прекъсване на приема на лекарството, продължило две до три седмици, а след това отново 14 дни пият плацебо или лекарство. В края на изследването е измерено артериалното налягане на всички доброволци.

Като цяло се оказва, че към края на 14-дневния период при тези, които са приемали парацетамол систоличното налягане (което се образува по време на съкращаване на сърцето, когато изтласква кръвта) се е увеличило средно с 4,7 милиметра живачен стълб. И увеличаването на налягането е тясно свързано с вероятността от развитието на инсулт или инфаркт.

Ето защо, приемането на парацетамол за дълго време, дори и при хронична болка, е опасно, отбелязват учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: