Хората, преболедували от COVID-19, по-често страдат от сърдечни заболявания

Хората, преболедували от COVID-19, по-често страдат от сърдечни заболявания Снимка: puls.bg

Тези, които са се възстановили от COVID-19, са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови усложнения от първия месец до една година след заразяването

Това съобщиха изследователи от Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ).

Работата им е публикувана в списание Nature Medicine.

Учените анализирали здравните данни на 153 760 души, които са били диагностицирани с коронавирус между пролетта на 2020 г. и януари 2021 г.

Малко от участници са били ваксинирани преди заболяването, тъй като ваксинацията все още не е била разпространена в Съединените щати по това време. Контролната група включва повече от 11 милиона души, които не са имали COVID-19.

„За хората, които са били явно изложени на риск от сърдечни заболявания преди SARS-CoV-2, резултатите показват, че инфекцията с коронавирус може да увеличи риска“, твърди Зияд Ал-Али, доктор по медицина, асистент по медицина във Вашингтонския университет.

Учените обърнали специално внимание на хора, които не са имали сърдечни проблеми преди инфекцията.

„Пациентите с нисък риск от сърдечни заболявания също са имали сърдечни проблеми след COVID-19. Нашите данни показват повишен риск от сърдечно увреждане при млади и стари, мъже и жени, чернокожи, бели и други раси, хора със затлъстяване и без него, пациенти със и без диабет, със и без предшестващо сърдечно заболяване, <...> които са имали лек или тежък COVID-19 (и изискващи хоспитализация)“, уточниха авторите на работата.

Смята се, че коронавирусът увеличава средно с 50 до 70 процента вероятността от бъдещи сериозни сърдечно-съдови проблеми, включително нарушения на сърдечния ритъм, инсулт, кръвни съсиреци, миокардит, коронарна болест и т.н.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: