Европейският пазар на жилища показва признаци на живот (анализ)

Европейският пазар на жилища показва признаци на живот (анализ) Снимка: Photo by Tom Rumble on Unsplash

Пандемията от коронавирус предизвика замразяване на жилищните пазари - за купувачите бе почти невъзможно да направят оглед на жилища или да организират ипотека. Но има индикации, че резкият спад може вече да приключи.

Ипотечното кредитиране в еврозоната се е възстановило през май след резки спадове през март и април. И въпреки че банките от еврозоната отчитат рязък спад в търсенето на ипотеки през второто тримесечие, според последното проучване на Европейската централна банка, повечето банки прогнозират, че търсенето на ипотека ще се възстанови през третото тримесечие.


Консултантската компания Oxford Economics изчислява, че цените на жилищата са паднали на тримесечна база във всички големи европейски икономики през трите месеца до юни - а държавите, които отчитат месечни данни за цените на жилищата, включително Португалия и Германия, документират бързо забавяне на растежа.


Но агентите за недвижими имоти и централните банкери твърдят, че обемите на сделки с имоти са започнали да се променят. Анатоли Аненков, икономист в Société Générale, каза: „Мисля, че голяма част от забавянето през второто тримесечие беше само временно, отразявайки проблемите на действително сключването на сделки.“


Това предполага, че пазарът на жилища досега е избягал от най-лошото въздействие на пандемията - за разлика от финансовия крах през 2008 г. или последвалата дългова криза в еврозоната, когато това беше първопричината за много проблеми.


Въпреки че естеството на тази криза е напълно различно от тази от 2008 г., жилищните транзакции и търсенето на ипотеки намаляха много, когато коронавирусът удари - особено по време на локдауна, когато хората не могат да правят огледи на жилища или да получат ипотека“, казва Пабло Ернандес де Кос, управител на испанската централна банка.


Досега Испания беше един от най-тежко засегнатите пазари на жилища. През май стойността на продажбите на жилища втора употреба е спаднала до по-малко от половината от годината преди това, според националната нотариална колегия.


Софи Чик, ръководител на световните проучвания на агентите за недвижими имоти Savills, каза: „Европейският пазар на жилища бе спрян поради блокирането, но сега наблюдаваме повече активност, отколкото се очакваше, и някак ограничено търсене.


Усилията на европейските правителства и централни банки за смекчаване на икономическите ефекти от пандемията помагат за насърчаване на пазара на жилища, казват някои икономисти. Свръхниските лихвени проценти и масивните нива на държавна подкрепа чрез схеми и допълнителни гаранции могат да помогнат да се избегне повторение на скока на фалити и загуба на работни места, които континентът преживя по време на последната криза. И нивата на дълга на домакинствата са по-ниски в много страни, отколкото бяха в навечерието на финансовата криза.



А жилищните пазари като в Испания, които носят основната тежест на кризата през 2008 г., са по-подходящи да устоят на опасността от пандемията.


Ана Гарсия Вискано, ръководител на екипа на агенцията за недвижими имоти Keller Williams One в Мадрид, заяви, че ограничителните мерки са изместили търсенето на апартаменти далеч от центъра на града. Къщите с външно пространство в предградията станаха все по-популярни.


Хората казват: „Ще продавам, защото ще променя живота си. Няма да прекарам друг локдаун без тераса“, каза г-жа García. Някои експерти смятат, че истинското въздействие на пандемията върху жилищните пазари в Европа ще стане ясно едва по-късно тази година.


Като цяло домакинските сектори изпаднаха в тази криза по-добре подготвени и с безпрецедентна подкрепа от страна на правителствата“, казва Тамара Базис Василев, икономист от Oxford Economics. Въпреки това депресираните нива на активност „могат да създадат още проблеми през следващата година, особено за пазарите, където оценките вече са разтегнати“, предупреди тя.


Микел Ечаваррен, ръководител на Испания в Colliers International, консултанти по имоти, заяви, че есенният сезон на продажбите ще бъде от решаващо значение. „След като приключи лятото и хората се върнат на работа, ако пандемията се завърне и икономиката покаже ужасни цифри... това ще бъде проверка на реалността“, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: