Рим, голямата любов на Моника Вити, се сбогува със супер-звездата си

Рим, голямата любов на Моника Вити, се сбогува със супер-звездата си Снимка: viaggiarealverde.it

Актрисата почина на 90 години и въпреки че отдавна се беше оттеглила от обществени изяви, запази мястото си в представите на публиката с уникалната си филмова кариера и неповторим стил.

Определяна често като „анти-дива”, легендарната актриса покори света с елегатност и простота. Моника Вити беше щедро надарена с красота и талант, но преди всичко имаше характер: нейният небрежен стил съчетаваше класа и ирония с визия, сякаш събрала вечното излъчване на поколения италиански жени, пише fanpage.it.

Моника Вити десетилетия наред беше голямата икона на италианското кино с разрошената си руса коса, цигара между устните и магнетичен поглед. Модерна, динамична, иронична, винаги премерена, символ на  психеделичната и експлозивна мода на своето време, тази истинска antidiva par excellence през целия си живот остава вярна на себе си. 

Тя има дълга и успешна кариера в киното и театъра. През шейсетте години, златната ера на София Лорен и Клаудия Кардинале, Моника Вити извежда на преден план нов модел на красота: изваяни черти, дрезгав глас, котешки очи. Нейният магнетичен чар превръща несъвършенствата ѝ в сила. 

Едно от най-обичаните лица на големия екран, Моника Вити знаеше как да бъде чувствена и иронична, без да губи и капка от грацията си. Тя е звездата в лентите на Микеланджело Антониони „Приключението”, „Нощта”, „Затъмнението”, „Червената пустиня”; тя е „Момичето с пистолета” на Марио Моничели, „Призракът на свободата” на Луис Бунюел и още много други неповторими образи на неустоими жени.

Обичана в цяла Италия, за Рим Моника Вити е богиня. Обожанието е взаимно и актрисата не пропуска във всяка своя изява пред медиите да посвети на Вечния град много красиви думи. 

"Лудо влюбена съм в Рим – заради цветовете му, заради чувството за хумор на хората му. Без него бих била много по-тъжна. Рим е толкова сигурен в себе си, че не се страхува от нищо. Той е вечен, ние - не“.

"Рим е някаква магия. Римляните не се изненадват от нищо - те са видели всичко, знаят всичко, защото живеят в град, който има толкова много история, че останалият свят може само да завижда“

Тълпи римляни се стичат от вчера в дома на актрисата, за да ѝ се поклонят за последен път и да изразят почитта си. Граждани на Рим, приятели и близки изпратиха Моника Вити с дълги аплодисменти в базиликата „Санта Мария ди Монтесанто" на пл. Дел Пополо. 

Santa Maria in Montesanto - History & Mass Times | Roma Wonder
"Църквата на артистите", снимка - romawonder.com

От 1953 г. всяка неделя в храма се отслужва т.нар. „Меса на творците” като част от идеите на творческа общност, основана през 1941 г. от свещеника и изкуствовед Енио Франча. Членове на това духовно братство изповядат вярата във връзката между изкуството и божественото начало. Сред тях са скулпторът Джакомо Манцу, писателят Едуардо де Филипо, поетът Джузепе Унгарети, актьорът Алберто Сорди и още много знакови имена на италианската култура. 

Постепенно базиликата, която представлява две църкви-близнаци, става известна като „Църквата на артистите”. През 2011 г. там е поставена плоча с думите на Енио Франча: „Обичам хората на изкуството, защото те ме научиха така силно да обичам Бог”.

Днес в „Санта Мария дел Монтесанто” се уреждат изложби на млади художници, а в неделната литургия може да се чуе и името на българина Асен Пейков – един от най-прочутите скулптори на Италия от ХХ век, живял и творил в Рим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: