Велосипедът като лекарство срещу коронавируса в Брюксел

Велосипедът като лекарство срещу коронавируса в Брюксел Снимка: pixabay

В Брюксел се появи нова велосипедна магистрала. Тя минава по една от най-натоварените и бързи автомагистрали и осигурява достъп до центъра на белгийската столица от жилищните райони и съседните градове.

Пандемията от коронавируса ускори завършването на проекта, когато се наложи да се разтовари градският транспорт, да се осигури безопасно пътуване на две колела, без задръствания, при спазването на социална  дистанция.

В Брюксел две трети от пътуванията са на по-малко от 5 км, така че велосипедът е подходящ за това - казва градският министър на мобилността Елке ван ден Бранд. - За разлика от жителите на други градове на Бенелюкс, много от нашите хора не са свикнали да въртят педалите.

А велосипедът често е много надеждна алтернатива на автомобилите, особено ако има специални ленти за него. Надяваме се да убедим пътниците, че за тях е  по-добре да станат колоездачи. Това е добре за тях, това е добро за тяхното здраве и е добро за трафика.
"

Но много шофьори не са особено склонни да споделят пътя с велосипедисти. Представителят на най-големия автоклуб Touring смята, че решенията за това са взети твърде бързо и в ущърб на цялата транспортна мрежа на столичния регион:

„Такива мерки и подобно преустройство бяха организирани без достатъчно консултации, без да се изследва потенциалното им въздействие върху трафика -
 казва Дани Смажи. - В резултат на това задръстванията започнаха да се появяват на нови места, а конвенционалните задръствания се удължиха в сравнение с това, което бяха преди реконструкцията."

При хубаво време в Белгия броят на велосипедистите винаги се увеличава. Представителят на автоклуба счита, че в дългосрочен план те ще загубят в конкуренцията с тези, които се качват на автомобила си заради работата си:

Колоезденето е основно за развлекателни цели - за забавление, а не за работа. Не виждаме увеличение на броя на шофьорите, които оставят колата си у дома или в предградията, за да се качат на седлото. Страхуваме се също, че ситуацията ще се влоши с настъпването на зимата."

В управата на Брюксел вярват, че велосипедистите все повече ще овладяват своите пътища, а въздухът ще стане по-чист и в резултат на това епидемиологичната ситуация ще се подобри.

Велосипедистът е най-добрият съюзник на автомобилиста, тъй като той не е нито отпред, нито зад автомобила и не създава задръствания - каза министърът. - Съблазняваме автомобилистите с велосипеди. Нека да изберат здравословна форма на транспорт, ако няма алтернатива за пътуване до града."

В съвместно изявление Съюзът на Бенелюкс поиска Европейската комисия да помогне за подобряване на условията за колоездачите във всички страни от ЕС. Брюксел дава за пример други столици.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: