Три принципа, които ще ви помогнат да разкажете добре една история във видеоклип

Три принципа, които ще ви помогнат да разкажете добре една история във видеоклип Снимка: Pixabay

Как да задържим вниманието на зрителя е въпрос, който вълнува всеки автор на видеа и подкастове.

Робърт Маки, един от най-известните в света преподаватели по драматургия, сред чиито ученици има няколко десетки носители на „Оскар“ за най-добър сценарий, пише в своята книга „История за милион долара“: „Покажете конфликта в сюжета възможно най-рано, но не и преди да е настъпил моментът. А моментът е настъпил, когато е обяснено в какъв свят и време се извършва действието.” Изследвания, анализиращи връзката между сценариите и касовия успех на филмите, също ясно показват важната роля на ранното поднасяне на завръзката.

Това е основен принцип в драматургията  – навременното, а не разтегнатото и проточено появяване на конфликта. Затова при създаването на видео, особено когато то се прави с обучителна цел, е добре да се спазват следните три главни принципа на драматургията:

Осъзнаването на основния проблем/конфликт

Нужно е зрителят да разбере на възможно най-ранен етап каква е целта на видеото, какъв проблем се опитваме да решим в него. Някои университетски преподаватели са на мнение, че колкото и да са скучни лекциите им, те решават проблемите на студентите им с вземането на изпитите, следователно ще бъдат изтърпени. В известен смисъл са прави, само че такива лекции едва ли ще бъдат слушани от онези, които нямат нужда да държат конкретния изпит.

Добрите лектори винаги ясно поставят въпроса с проблема или целта на един лекционен курс или видео. Те ще ви обяснят защо е важно да гледате този епизод и каква полза ще ви донесе наученото.

Един игрален филм трае средно 120 минути и като правило конфликтът на героя в него става ясен не по-късно от петата минута от началото. Ако продължителността на видеоклипа е средно 12-22 минути, това означава, че не по-късно от края на първата минута проблемът трябва да бъде ясно представен на зрителя. Как да стане това?

Търсим конкретното

Това е вторият най-важен принцип в драматургията. Всеки добър драматург започва работа по сценария, като събира материали, опитвайки се да внесе конкретика: факти, истории, цифри, подробности за света, в който се развива действието.

В един филм целта на героя трябва да е конкретна – ако например той просто иска да играе хокей, историята едва ли ще се окаже много интересна. Но ако героят ви се стреми да влезе в точно определен отбор и при конкретен треньор, тогава имате шанс да се получи завръзката.

С още по-голяма сила това важи за видеата с обучителна цел – нека в тях да има колкото се може по-малко общи приказки и възможно най-много конкретни факти и цифри.

Структурата

Третият принцип е да структурирате правилно материала си, да се опитате да го разделите на отделни части с междинни заключения. Така ще улесните зрителя да проследи възможно най-добре действието, като го направлявате в отделните стъпки.

И не забравяйте, че е за предпочитане във видеоклиповете да говорите подробно за специфичен проблем, вместо да кажете „нищо за всичко“, т.е. да засегнете обширни теми, но да говорите по тях повърхностно, без всъщност да кажете почти нищо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: