В Швеция ще обучават врани да събират фасове срещу храна

В Швеция ще обучават врани да събират фасове срещу храна Снимка: dnes.bg

The Local: в шведския град Сьодертеле диви врани ще събират фасовете по улиците

Шведският стартъп Corvid Cleaning ще обучи диви врани да събира по улиците на градовете фасове и други дребни отпадъци срещу храна. Методът ще помогне да се спестят не по-малко от 75% от бюджетните разходи за почистване на територията, съобщава The Local.

Планира се дивите врани да се дресират стъпка по стъпка, така че да могат да събират фасовете и да ги носят в автомат, който ще им дава храна. Първоначално системата ще стартира в град Сьодертеле, а в случай, че се окаже успешна, ще бъде внедрена и в останалите части на страната.

Компанията избира враните, тъй като ги смята за най-умни за изпълнение на задачата - те са по-лесни за обучение, но същевременно съществуват и известни рискове, че птиците ще ядат отпадъците. Инициативата ще помогне за спестяване на бюджетни средства. В момента събирането на един фас се оценява на две шведски корони (0,19 евро). Ако фасовете бъдат събрани от врани, сумата може да бъде намалена четири пъти.

През ноември 2021 г. в Швеция изобретиха естествен заместител на пластмасата - изследователи от Стокхолмския университет разработиха аналог на основата на органичното вещество лигнин. Материалът е термореактивен, т.е. променя формата си при нагряване и може да се използва повторно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: