Европейският парламент ще коригира договорената сума за Фонда за възстановяване

Европейският парламент ще коригира договорената сума за Фонда за възстановяване Снимка: Freepik.com

На планираното за четвъртък пленарно заседание „със сигурност ще бъдат направени промени", обяви председателят на Парламента Давид Сасоли.
На 21 юли тази година след 4 дена на тежки преговори беше договорен бюджетът по Фонда за възстановяване и развитие и Дългосрочният бюджет на ЕС за 2021-2026 г. 

Държавните глави на държавите членки се договориха за 750 млрд. евро бюджет към Фонда за възстановяване, като от него 390 млр. евро ще бъдат предоставени като безвъзмездна помощ на най-засегнатите страни от кризата, причинена от COVID-19. Сумата по дългосрочния бюджет на Европейския съюз за следващите 7 години се реши да бъде 1,1 трилиона евро.

Проектобюджетът предстои да бъде гласуван и от Европейският парламент. Председателят на ЕП Давид Сасоли изрази задоволство от съгласието, което европейските лидери са постигнали по бюджета, но подчерта, че на пленарната среща на гласуването му със сигурност ще има някои корекции.


Той обясни, че ситуацията с пандемията е била подходящо време „да се даде приоритет на теми" като общите правила за вредни емисии, които всички държави членки трябва да спазват.

Сасоли спомена също и няколко други теми, свързани с бюджета, които би искал да бъдат обсъдени. Според него орязването на средставата за миграция „ще отслаби отговора" на Европейския съюз спрямо този проблем, а това би трябвало да е разглеждано като приоритет предвид настоящото германското председателство на ЕС. 

Председателят на ЕП нарече също „неоправдано" орязването на бюджета за младежката програма за обмен „Еразъм", която е свързана с изследвания и възможности за развитие на младите хора в ЕС.  

„Относно бюджета Съветът на ЕС няма последната дума", обясни Давид Сасоли, като подчерта решаващата роля на Европарламента при взимане на бюджетни решения. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: