Учени доказаха връзката между заплатите на майките и развитието на мозъка на децата

Учени доказаха връзката между заплатите на майките и развитието на мозъка на децата Снимка: https://pixabay.com/

Директната парична помощ за майки с ниски доходи подобрява развитието на мозъка на бебетата, които отглеждат

Това показва съвместно изследване на невролози от шест американски университета като част от проект за първите години на бебето.

В коментар за The New York Times авторите на изследването съобщават, че разликата в развитието на когнитивните способности на детето е еквивалентна на увеличение с шест позиции по условна стоточкова скала – от 81-во до 75-о място.

Изследването е публикувано в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences и отчита данните на 435 деца на възраст под една година. Майките, участващи в експеримента, получили дебитни карти: някои от тях получавали по $333 на месец, а останалите - по $20.

На родителите не са поставяни никакви условия за разпореждане със средствата. Учените, които започнали експеримента през 2018 г., посещавали участващите семейства всяка година и възнамеряват да продължат да правят заключения.

Съавторът на изследването Кимбърли Ноубъл, професор по невронауки и образование в Колумбийския университет, нарече Baby's First Years първия по рода си експеримент


„Цялата извършена досега работа е корелационна.

Въз основа на нея  бихме могли да кажем, че бедността е свързана с тези различия (в когнитивното развитие), но не бихме могли да кажем, че бедността е тяхната причина.

От научна гледна точка, единственият начин да се отговори на този въпрос е чрез рандомизирани клинични проучвания“, каза тя пред NBC News.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: