Путин насърчава майчинството с противоречив закон

Путин насърчава майчинството с противоречив закон Снимка: khpg.org

След отрицателните цифри в периода 1992 – 2008 и последвалата леко положителна тенденция, от 2020 г. прирастът на руското население е нулев

Същевременно десетки хиляди руснаци напускат Русия, като само изселилите се в Израел етнически евреи от началото на войната в Украйна вече надхвърлят 20 000 души. 

С цел да поощри руските граждани да имат повече деца, руският президент възстанови с указ от понеделник титлата „майка-героиня”, създадена от Сталин през 1944 г. и отменена след разпада на СССР, съобщава Newsweek. Почетната формулировка се отнася за майки с 10 деца. Званието ще бъде приравнено към най-високите руски отличия "Герой на Русия" и "Герой на труда". 

Титлата "майка героиня" предвижда и материален стимул от еднократна премия в размер на един милион рубли ($16 400) които се изплащат, щом десетото дете навърши една година. Другото важно условие за получаване на сумата е останалите 9 деца да са живи. Изключения ще се правят за майки, чиито деца са загинали или изчезнали „при защита на отечеството“ или при изпълнение на „военна служба или граждански дълг“.

Междувременно, говорейки пред участниците на Десетата Международна конференция по сигурността в Москва, в присъствието на военни от Африка, Азия и Латинска Америка, руският президент изложи поредната си теза за причината да нападне Украйна. Шест месеца след въоръжената инвазия той каза, че е изпратил руски войски в съседната държава, защото САЩ са я развивали като „антируски бастион”, превръщайки „украинския народ в пушечно месо”.

Тези думи на Путин, заедно с възстановяването на спорното звание „майка-героиня” накараха мнозина анализатори да се запитат  дали всъщност руският президент не вижда и занапред бъдещето на младите руснаци като „пушечно месо”, след като опцията „деца, загинали в защита на отечеството” заляга в постановлението за новото старо стимулиране на руските „майки-героини”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: