Мароко игнорира опитите на Испания за примирие на фона на конфликта в Западна Сахара

Мароко игнорира опитите на Испания за примирие на фона на конфликта в Западна Сахара Снимка: riafan.ru

Мароко реагира хладно на опитите на испанското правителство за примирие след конфликта, избухнал на фона на кризата в спорната Западна Сахара.

Според информация на европейското издание El Mundo, официален Мадрид в продължение на една седмица изпраща на кралството съобщения с предложение да се сложи край на продължаващото от април 2021 г. недоразумение.

Тогава Испания прие генералния секретар на фронта ПОЛИСАРИО Ибрахим Гали за лечение, което възмути Рабат, смятащ политика за "насилник с отпечатък на робство, изтезания, военни престъпления, вербуване на деца, геноцид". 

От 1975 г., когато испанците си заминаха и започна деколонизацията на Мароко, няколко страни претендират за територията. Мароко обаче вече контролира почти 80% от огромния пустинен регион, затова предлага предоставяне на автономия под собствения му суверенитет,  а фронтът ПОЛИСАРИО настоява за референдум за самоопределение на местните жители.

El Mundo уточнява, че Рабат пренебрегва мадридската инициатива, тъй като Испания не признава кралския суверенитет над Западна Сахара. В същото време европейската страна все пак пожела да се търси начин за помирение.

Дори монархът Филип VI се опита да допринесе за разрешаването на конфликта в условията на кризата, като призова Мароко за прием на акредитирания в Испания дипломатически корпус да "вървим заедно", за да материализира новите отношения и да намери начини за решаване на проблемите, които вълнуват двете страни.

Освен това, ръководителят на европейското външно министерство по време на посещението си във Вашингтон и срещата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен се договори за обединение на  усилията за разрешаване на продължителния конфликт. В същото време кралският премиер Азиз Ахануш призова "всички, които искат да станат съюзник на Мароко" да подкрепят позицията на страната по отношение на Западна Сахара.

"Има много държави, с които МВнР сега изгражда отношения. Този, който не е разбрал това, ще трябва да отдели време, за да го разбере", подчерта ръководителят на правителството.

Обаче отказът от самоопределение на сахарския народ в подкрепа на автономията в състава на Мароко е стъпка, която Мадрид няма намерение да предприеме. Трябва да се отбележи, че кризата между страните влоши и миграционния проблем.

През май 2021 г. кралството отслаби граничния контрол, така че бежанци, сред които има поне 1500 непълнолетни, проникнаха в испанския анклав Сеута. Страните си размениха остри изявления, по-специално Мадрид обвини Рабат в агресия и изнудване. От своя страна кралството осъди поведението на европейската държава.

По-рано Мароко заяви за ангажимента си за възобновяване на политическия процес в Западна Сахара в рамките на кръгли маси. Въпреки, че през декември 2021 г. фронтът на ПОЛИСАРИО отказа да участва в срещи по спорната територия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: