Алжир обяви мароканско нападение за акт на държавен тероризъм

Алжир обяви мароканско нападение за акт на държавен тероризъм Снимка: balkaninsight.com

Напрежението между двете северноафрикански държави расте след ракетен удар от марокански дрон, който уби трима цивилни алжирски граждани.

Атаката изпепели два алжирски камиона, пътуващи по търговския маршрут между алжирския град Уаргла и столицата на Мавритания. В свое изявление алжирското президенство потвърди нападението и подчерта, че Алжир си запазва правото да отговори адекватно на удара, който „заплашва регионалната сигурност” в Западна Сахара и целия регион, съобщи larazon.es.

Алжирското правителство изпрати писмо до ООН, в което описва като „изключително сериозна” смъртта на своите цивилни граждани. Документът изразява „огромния гняв” на страната и подчертава „изключителната тежест на въпросния акт, който никакви обстоятелства не могат да оправдаят“.

В писмо на алжирското правителство до всички акредитирани в страната чуждестранни посланици се казва, че подобни действия възпрепятстват свободното движение на търговски превозни средства в територия, върху която Мароко няма права. 

Придружители и роднини на загиналите в камионите казват, че това не е първи инцидент от този тип по търговския маршрут. Алжирските медии обвиняват мароканските власти и уверяват, че престъплението "няма да остане ненаказано", тъй като Рабат е прекрачил „червената линия”. ООН ще разследва случая.

Предполага се, че нападението е осъществено от дронове с ракетно въоръжение – турския Bayraktar TB2 или изрелския Hermes 450. Въпросният дрон, чиято траекторията може да се види във видео, качено в социалните мрежи, е изстрелял две ракети. Видеото показва и двата овъглени камиона. 

Смята се, че чрез трета страна мароканските въоръжени сили са се снабдили с израелско въоръжение на обща стойност $ 50 милиона, вкл. комуникационно оборудване, устройства за управление и три израелски дрона Heron. Междувременно Мароко закупи и богат арсенал турско въоръжение, в т.ч. 10 бързи патрулни катера ARES 35 FPB и 5 лодки тип ARES 80 SAT, помощни кораби за специални операции и бързи атаки, както и хитовия продукт на турската оръжейна промишленост, дроновете Bayraktar TB2. 

Обявеният повод за модерното превъоръжаване на Мароко беше борбата с контрабандата и нелегалната емиграция. Международни анализатори се опасяват от разпалването на поредно военно огнище, застрашаващо регионалния и световния мир.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: