Космонавтите в МКС ще тестват технология за създаване на бинт от човешка кожа

Космонавтите в МКС ще тестват технология за създаване на бинт от човешка кожа Снимка: ferra.ru

Засега без истински кожни клетки

NASA съобщи, че екипажът на Международната космическа станция (МКС) ще тества устройството BioprintFirstAid, което създава лечебни бинтове с използването на клетки от човешка кожа.

Биопринтерът създава превръзката на основата на човешки кожни клетки и специалан биотонер, в резултат на което можем да получим покритие, подобно на гипс, което да бъде наложено върху раната.

В съобщенито на NASA се уточнява обаче, че тестовият прототип на МКС няма да съдържа истински клетки от човешка кожа. Тестването е необходимо, за да се демонстрира на астронавтите удобството на производството на материала, както и здравината на получените органични бинтове.

За демонстрацията гел-имитаторът ще бъде нанесен върху крайник на член от екипажа, който ще бъде обвит във фолио. След приключване на експеримента ще стане известна ефективността на новия метод за лечение на рани.

Подобна технология е необходима, тъй като в условията на безтегловност бинтовете и другите средства за превръзване на рани не са много ефективни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: