Въглищата са лидер в енергийния растеж през 2021 г.

Въглищата са лидер в енергийния растеж през 2021 г. Снимка: https://pixabay.com/

Те значително изпреварват възобновяемата енергия

Това се случи поради комбинация от обстоятелства - включително европейските усилия за борба с глобалното затопляне. Остава да видим дали тази ситуация ще бъде устойчива.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува доклад за състоянието на световната енергетика за 2021 г. Според нея изместването на въглищата и въглеродни горива от икономиката миналата година не само спря, но и бележи ръст.

От агенцията се надяват, че това е еднократен акт и че производството на въглища и газ няма да расте през следващите години. Редица обстоятелства обаче сочат точно  обратното.

През 2020 г. световната икономика преживя рязък спад в потреблението на горива, включително и на въглища. Това бе причинено от намаляване на потреблението на енергия поради спад на индустрията в целия свят, с изключение на Китай.

Тъй като властите на страната бързо спряха епидемията от коронавирус и икономическата активност там се нормализира през пролетта на 2020 г.

Международната агенция по енергетика е събрала данни за 2021 г., обобщаващи текущото състояние на нещата. Производството на електрическа енергия от въглища през миналата година нараства с 9%, а в останалите производства - с 6%.

Но тъй като делът на водноелектрическите централи, слънчевите електроцентрали и вятърните паркове в световното производство все още е многократно по-нисък от този на въглищата, въглищата задоволяват повече от половината от общия ръст на потреблението на електроенергия в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: