Следващите три месеца на пандемията ще са тежки, предупреждава СЗО

Следващите три месеца на пандемията ще са тежки, предупреждава СЗО Снимка: Jenny Evans / Getty Images

Официален представител на Световната здравна организация заяви, че може да се надяваме на завършване на пандемията, но преди това на света ще му се наложи да преживее трудни времена

У специалистите се появи възможност да говорят за появата на надежди за края на пандемията, но това ще бъде предшествано от много трудно време и следващите три месеца ще бъдат сложни. Това заяви пред телевизионния канал Sky News представителят на Световната здравна организация (СЗО) по Covid-19 Дейвид Набаро.

Според него съществува версия, че вирусът ще продължи да мутира и ще се появят нови щамове. В същото време ситуацията в бедните страни остава трудна, където на хората при всички случаи им се налага да работят, а правителствата не могат да въведат сериозни ограничения.

Различните страни в Европа по различен начин прогнозират развитието на ситуацията в близко бъдеще. Така например, испанският премиер Педро Санчес заяви, че поради рязкото намаляване на смъртността пандемията трябва да се разглежда по-скоро като ендемична. В този случай не е необходимо да се занимаваме с ежедневното преброяване на болните и не е необходимо да се тестват за COVID хора с незначителни симптоми. По думите на Санчес ръководителят на испанското Министерство на здравеопазването Каролина Дариас вече е обсъдила това предложение с европейските си колеги.

Към друга позиция се придържа Великобритания. В официално съобщение на правителството се посочва, че засега е твърде рано да се каже кога пандемията може да се нарече ендемична, въпреки че има признаци за намаляване на броя на хоспитализациите.

С разпространението на омикронния щама в няколко страни в Европа ежедневно се фиксират рекорден брой нови случаи на заболяването. Сред тях са Великобритания, Италия, Швеция, Дания, Холандия. При това смъртните случаи са значително по-малко, отколкото в средата на разпространението на делта щама. Властите на редица страни по-рано отбелязаха, че това се дължи не само на особеностите на "омикрон", но и на големия брой ваксинирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: