Омикрон се оказа най-издръжливият във външна среда коронавирус

Омикрон се оказа най-издръжливият във външна среда коронавирус Снимка: flickr.com

Колко дълго омикрон се запазва върху кожата на ръцете и пластмасови повърхности?

Японски учени откриха, че щамът на коронавируса "омикрон" се съхранява по-дълго във външна среда, отколкото другите варианти на вируса. На кожата той може да "живее" до едно денонощие. Това би могло да бъде един от факторите за високата заразност на щама, съобщава "N+1".

Изследователите разглеждат как различните варианти на коронавируса оцеляват на различни повърхности: пластмаса и човешка кожа. Те фиксират максималното време за оцеляване, ако вирусът, събран от повърхността, може да зарази 50% от клетките в културата.

Омикрон показва в това отношение най-добри резултати. Той издържа 193,5 часа върху пластмаса и 21,1 часа върху кожа. Следва "алфа" варианта на коронавируса - 191,3 часа върху пластмаса и 19,6 часа върху кожата. В "делта" показателите са 114 часа върху пластмаса и 16,8 часа върху кожата.

Също така, учените установяват, че за да се елиминира "омикрон" върху пластмасата е необходима 15-секундна обработка с 40% етанол. На кожата всички щамове на коронавируса изчезват след 15-секундна обработка с 35% етанол.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: