Изолиран китайски град се върна към натуралното стопанство

Изолиран китайски град се върна към натуралното стопанство Снимка: theaustralian.com

Карантинираните жители на 13-милионния китайския град Ксиан прибягнаха до бартерно снабдяване през последните дни, тъй като са притеснени от недостига на храна.

Мнозина се обърнаха към социалните мрежи с множество оплаквания и публикации, които показват, че хората разменят консумативи и дори техника за храна. Те са затворени в домовете си от 23 декември и не могат да излизат, дори за да си купят хранителни продукти.

Властите предоставят безплатна храна на домакинствата, но някои казват, че запасите им са на изчерпване или че все още не са получили помощ, съобщава ВВС.

Видео и снимки във Weibo показват хора, които разменят цигари за зеле, почистващ препарат за ябълки, а един жител заменя конзола Nintendo Switch за пакет юфка и две кифлички. Радио „Свободна Азия” съобщи, че друг мъж е искал да размени смартфон и таблет за ориз.

„Безпомощните граждани се върнаха в ерата на размяната“, пише един потребител на Weibo, а друг описва ситуацията като „връщане към примитивното общество“.

Някои обаче са по-оптимистични и коментират колко са трогнати от добротата на съседите си, които споделят запасите си с тях.

Ксиан е в епицентъра на настоящата епидемия от Covid-19 в Китай и местните власти предприеха драстични мерки. При скорошен инцидент в жилищен комплекс в южната част на града, малко след полунощ жителите бяха изведени от домовете им и преместени в карантинни съоръжения.

Хората са шокирани и от непроверена публикация, която вчера плъзна вирусно в мрежите. Жител на Ксиан твърди, че баща му е починал от сърдечен удар, но е бил върнат от болницата, заради ситуацията с Covid-19 в града. Болницата все още не е отговорила.

Огнището в Ксиан е най-лошото, развило се в Китай от месеци насам. Страната следва стратегията си за нулев Covid-19. 

Във вторник властите решиха да наложат пълно блокиране и на втори град на 500 км от Ксиан – Юджоу, след като там бяха открити три безсимптомни случая. Жителите му – ок. 1.1 милион души, също ще трябва да останат в домовете си. От понеделник вечерта почти всички превозни средства са спрени от движение, а на всички магазини и предприятия е наредено да затворят, с изключение на супермаркетите, които доставят стоки от първа необходимост.

Строгите мерки предшестват Лунната Нова година и Зимните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Пекин следващия месец.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: