Ненаситният Китай изкупи половината от хранителните запаси в света

Ненаситният Китай изкупи половината от хранителните запаси в света Снимка: business.dir.bg

Експерти смятат, че Китай е купил по-голямата част от световните хранителни запаси

Китай е изкупил по-голямата част от световните хранителни запаси: според Министерството на селското стопанство на САЩ, складовете на републиката съхраняват 50% от пшеницата и повече от 60% от ориза и царевицата от всички запаси в света. За това съобщава Nikkei Asia.

Очаква се китайскит запаси да растат и до края  2022 г. Пекин да изкупи половината от хранителните запаси: по-специално 69% от общото количество царевица, 60% от ориза и 51% от пшеницата. Експерти смятат, че става въпрос за увеличаване на запасите с 20% през последните десет години.

Тези показатели са толкова големи, че има опасност от по-нататъшно покачване на цените на храните. "Ненаситният апетит на Китай за закупуване на зърно води до по-нататъшно намаляване на световното предлагане и създава условия за продължителен ръст на цените на храните", казват експертите.

Според прогнозата на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, в края на 2021 г. световните цени за внос на храни ще бъдат рекордни. Предполага се, че обемът на глобалния внос ще достигне рекордно ниво за 2021 г. (1,75 трилиона долара). Това е с 14% повече от предходната 2020 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: