Уикипедия въвежда ново правило за борба с „токсичното поведение“

Уикипедия въвежда ново правило за борба с „токсичното поведение“

® The Economist

Уикипедия въвежда нов кодекс на поведение, за да се бори с това, което нарича „токсично поведение“ от някои доброволци.

Фондация Wikimedia, организацията, която управлява сайта, гласува нови мерки, които ще бъдат финализирани до края на годината.


Уикипедия е написана и актуализирана от доброволци. Много, особено жени и членове на LGBTQ общността, се оплакват от злоупотреби и тормоз от други редактори. Съветът на директорите на Wikimedia заяви, че учтивостта е основна ценност.


Трябва да работим заедно, за да създадем безопасна, приобщаваща култура, в която всички да се чувстват добре дошли, техният принос да е ценен и тяхната перспектива да има значение - каза Катрин Махер, главен изпълнителен директор на Фондация Wikimedia. - Целта ни е да съберем цялото знание на света и това е ключова стъпка по пътя ни.
Какво ще включват новите правила?


Обвързващият кодекс на поведение на фондацията за членовете ще включва забрана или ограничаване на достъпа, ако доброволците нарушават условията. Ще има и процес на преразглеждане на решенията, ако доброволците смятат, че е необходимо. 


Уикипедия се превърна в един от най-доверените източници на информация в интернет, но оплакванията срещу неравновесията между половете и тормозът обсебват платформата от близо десетилетие.


Проучване от Университета във Вашингтон относно разликата между половете в редакторите на Wikipedia установи, че много жени и LGBTQ редактори се страхуват за своята безопасност. Няколко жени редактори казаха на изследователите, че работата им е била оспорена от мъже редактори или че са получили отрицателни отзиви от редактор мъж.


Статия в Ню Йорк Таймс от 2019 г. също изтъкна притесненията, които някои транссексуални редактори имат относно доброволчеството за сайта. Един редактор каза на вестника, че са получили заплахи за смърт.
Как се случва тормозът?


Wikipedia не е формална платформа за социални медии като Facebook или Twitter. Но неговите редактори могат да общуват помежду си и да променят съдържанието на страница, след като е било написана.


Това е довело до форма на тормоз, при която, след като един доброволец добави страница, друг доброволец ще я премахне или промени по-късно, принуждавайки първия редактор да възстанови работата си, което на свой ред води до редакционни битки.


Разработването на нов кодекс за поведение ще се проведе в две фази. Първата включва политики за настройка на лични и виртуални събития, както и политики за технически пространства, включително чат стаи и други проекти на Wikimedia. Тя трябва да бъде ратифицирана от борда до 30 август. Втора фаза, очертаваща изпълнението, когато правилата са нарушени, ще бъде одобрена до края на годината, според плана на съвета.Прочетете още за:
Wikipedia интернет тормоз

  0 
  0