Шест жени едновременно подадоха иск срещу Tesla за полов тормоз

Шест жени едновременно подадоха иск срещу Tesla за полов тормоз Снимка: https://pixabay.com/

Тези жени, работещи във фабрика и сервизен център на Tesla в Калифорния, са завели дела срещу работодателя си

Те твърдят, че редовно са били тормозени от колеги мъже на работното им място

Преди по-малко от месец подобни дела бяха заведени от още две жени, работещи в Tesla, съобщава The ​​Washington Post.

В дела, заведени във Върховния съд на Калифорния в окръг Аламеда, жените твърдят, че техни колеги често правели нецензурни забележки относно фигурите или дрехите им, опитвали се да докосват интимните им части и ги обиждали с нецензурни жестове или думи. Жените, според думите им, трябвало да вземат мерки да скрият фигурите си под безформени дрехи или да ограждат работните си места с някакви кутии, за да не се виждат.

Всичките им оплаквания в отдел кадри за тази ситуация не довели до нищо, освен че самите   работнички били прехвърлени на други работни места. 

В същото време, твърдят ищците, културата на тормоз се поддържала от самия Илон Мъск. Жените отбелязват, че когато шефът на Tesla публикувал не съвсем прилични вицове или изрази в Twitter, мъжете около тях започвали да се държат още по-зле към своите колежки.

Например, когато беше обявено пускането на Model Y, Илон Мъск написал акронима "S3XY" в Twitter, тоест изброил моделите автомобили Tesla, но по такъв начин, че се стига до думата "sexy". Или, според ищците, шефът на Tesla обича да споменава "69" (известна поза), "420" (използва се в жаргон за обозначаване на употребата на марихуана) и подобен жаргон.

Както обяснява адвокатът от Rudy Exelrod Zieff & Lowe, Дейвид Лоу, който представлява ищците, „В центъра на тези дела е Илон Мъск, който туитва нецензурни коментари за тялото на жена или се подиграва на служители, които съобщават за неправомерно поведение на работното място, и това отношението на ръководството насърчава атмосферата на сексуален тормоз." 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: