Онлайн насилието в Китай расте, взима жертви

Онлайн насилието в  Китай расте, взима жертви Снимка: freedomhouse.org

Дни след публикация, в която споделя радостта си, че е приета в Източнокитайския универстет, 23-годишната Джън Линхуа се оказва обект на продължителен онлайн тормоз.

Диагностицирана е с депресия, разстройство на съня и храненето и се е лекувала в болница, но шест месеца след злощастната публикация, неин приятел съобщава, че е починала, според него - заради обидите в социалните медии. Смъртта й е само един от поредица смъртни случаи, свързани с онлайн тормоз в Китай, коментира ВВС.

Проучване сред повече от 2 000 потребители на социални медии в Китай е установило, че около четирима от 10 респонденти са преживели някаква форма на онлайн насилие, като 16% от жертвите са имали самоубийствени мисли, почти половината развиват тревожност, 42% - безсъние, а 32% - депресия.

През януари 2022 г. 17-годишно момче се е самоубило, след отказ на биологичните му родители да се срещнат с него. Докато контактувал с тях онлайн, тролове в мрежата го обвинявали, че е егоист.

Учителка по история от централната провинция Хенан е починала миналия ноември, след като тролове многократно са атакували нейните онлайн учебни часове с обиди, силна музика и намеса в учебния чат. Властите изключват външни фактори в смъртта ѝ, но са обявили, че ще разследват дали е била тормозена онлайн.

Миналия месец се е самоубил онлайн инфлуенсър, станал популярен с публикациите си за своя 4000-километров преход с трактор от Шандонг до Тибет. Съпругата му казва, че един от последователите му ежедневно е обиждал 38-годишният мъж, който в месеците преди смъртта си е изпаднал в тежка депресия. 

Според експерти, причината е силно развитото чувство за колективизъм в Китай, където унижението пред обществото се преживява тежко и създавайки чувство за безпомощност, често води до драстични решения, като самоубийство.

Въпреки че злонамерените онлайн действия не винаги носят политическо послание,  китайското правителство толерира „специфичен тип кибертормоз, осъществяван от десни националисти“, казва пред ВВС Фанг Кеченг, професор по журналистика в Китайския университет в Хонконг.

Обекти на подобни атаки често са хора, обвинени, че „опетняват имиджа на Китай” в очите на света, казва пред американското списание WhyNot Майкъл Бери, преводач от китайски, включително на „Дневник от Ухан”, книга, разказваща за дните в блокирания град по време на пандемията. Самият той е получавал заплахи, „разкриващи дълбока омраза”.

Китайка, сътрудничка на списание New Yorker, е атакувана онлайн от китайски националисти, с обвинения, че е предателка, предоставила на чужденците „гигантски меч”, за да атакуват Китай.

„Китайските власти разполагат със стабилни технологични инструменти за наблюдение на онлайн съдържание, но не насочват достатъчно ресурси към ограничаването на кибертормоза, нещо повече - такива кампании понякога се насърчават”, казва Джонатан Съливан, специалист по Китай и политолог в университета в Нотингам. Според него, за жертвите е много трудно да потърсят правна защита, тъй като онлайн тормозът не е приоритетен проблем за гигантската машина на цензурата в Китай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: