Обвиниха Уикипедия в харчене на даренията за политика

Обвиниха Уикипедия в харчене на даренията за политика

И това вече е сериозно заявление

През последните две десетилетия Уикипедия се превърна в един от най-посещаваните и често цитирани уебсайтове, съобщава Lunduke.

Много от нас са запознати с редовните молби на Уикипедия за дарения и пожертвования, които често звучат като спешни и неотложни. Анализът на финансите на компанията, основани на публично достъпни източници обаче показва, че финансовото й състояние е далечe от критичното.

Основният финансов орган на Уикипедия е Фондация Уикимедия. Според последните данни, Фондация Уикимедия е получила дарения на стойност около 164 милиона долара за година. Разходите за сървърна поддръжка на Уикипедия през 2021 г. обаче възлизат само на около 2,4 милиона долара.

Освен това, беше разкрито, че значителна част от даренията, предназначени за подкрепа на платформата, се насочват към финансиране на политически каузи.

Например, Фондация Уикимедия е създала "Фонд на знанието" на стойност 4,5 милиона долара за предоставяне на безвъзмездни грантове на външни организации, които подкрепят равенството в знанията.

Излиза че, въпреки молбите за дарения, Уикипедия не изпитва финансови затруднения. Напротив, тя активно инвестира средства в различни проекти, в това число и от политически характер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: