Производството в еврозоната през април се срина

Производството в еврозоната през април се срина

® EPA

Производственият сектор в еврозоната претърпя рязък спад на делова активност миналия месец, тъй като мерките за борба с коронавируса доведоха до закриване на предприятията и спад в търсенето.

Индексът на мениджърите по покупките (Purchasing Managers Index, PMI) в производствения сектор в еврозоната падна от 44,5 на 33,4 пункта през март, съобщи изследователската организация IHS Markit. Стойността на показателя е минимална от началото на изследванията в средата на 1997 г. Предварителната оценка беше 33,6 пункта.

Показател под 50 пункта отразява намаляване, а над - увеличение на активността.

Общото производство в еврозоната се съкрати с рекордни темпове, както и новите поръчки. Ограниченията в работата на предприятията и мерките за социално дистанциране нанесоха сериозен удар по производството и търсенето. Тъй като подобни ограничения бяха наложени по целия свят като част от борбата срещу пандемията, експортната търговия също спадна с рекордни темпове.

Тъй като разпространението на вируса се забавя и се говори за облекчаване на някои ограничения, „се надяваме, че през април е  бил достигнат пикът на бурята по отношение на въздействието на вируса върху икономиката, което означава, че спадът вероятно сега ще започне да се забавя", счита главният икономист на IHS Мarkit Крис Уилямсън. „Aко няма втора вълна на разпространението на вируса, новините трябва да започнат да се подобряват, тъй като виждаме все повече хора и фирми да се връщат на работа“, добави той.

Въпреки това възстановяването ще бъде бавно, предупреди Уилямсън:

„Мерките, необходими за гарантиране на безопасността на работниците, ще означават, че дори предприятията, способни да възобновят производството, като правило ще работят с намален капацитет и повечето от тях ще работят в условия на значително намалено търсене."

Предварителните данни на Еurostat от миналата седмица показаха, че БВП на еврозоната през първото тримесечие е спаднал с 3,8% в сравнение с предходното тримесечие. Това е най-резкият тримесечен спад от началото на събирането на данни през 1995 г.Прочетете още за:
еврозона икономическа криза производство

  0 
  1