Примката на глобалната икономика: Китай изкупува евтино западни компании

Примката на глобалната икономика: Китай изкупува евтино западни компании

® yandex

Сривът на глобалната икономика може да доведе до неочаквани резултати

Китай, първата държава, която се възстанови от последиците на пандемията, постепенно възвръща икономически позиции, като стартира изкупуване на стратегически активи на САЩ и Европа.

Не е тайна, че политиката на Пекин работи остро и целенасочено, стъпка по стъпка. 
Западните пазари се сринаха, много компании се обезцениха, а страните харчат ресурси за борба с епидемията. Междувременно Китай изпраща самолети с хуманитарна помощ във всички страни, като едновременно изкупува акции на важни компании на значително по-ниска цена. Медиите дори нарекоха тази политика на Китай - поглъщане на световната икономика.  
 
 
На първо място, говорим за инфраструктурни и технологични компании. С последно изброените всичко е ясно - имат нужда само от най-новите разработки, до които Китай не беше допускан до момента. Най-очевидният пример е ситуацията с украинското предприятие за авиационни двигатели „Мотор Сич". САЩ директно се противопоставиха на продажбата и прехвърлянето на технологичната империя, с цел предотвратяване закупуването на такъв вид мощни активи – не толкова като индустриално съоръжение, а като притежание на специалисти и технологии.  


По-малко известни са случаите, когато в Китай е изрично забранявано инвестирането в американски компании, с цел предотвратяване на прекомерно влияние. Също така Китайската република не прилага политика за забрана на внос на американски компоненти за 5G технологии, докато в САЩ политиката е по-агресивна - китайските мобилни компании са напълно забранени. 

Купуването на инфраструктурни компании също е лесно обяснима стъпка на Китай. Пекин прави това отдавна, въпреки че по-рано целта бяха пристанища и пътища на Азия и Африка. Сега е необходимо да се укрепи присъствието в Европа и в САЩ. Освен това цената рязко падна, а това е сериозно основание за инвестиция.   

  
Стартът на новия „път на коприната" вече е в разгара си, стартират се всички нови тестови маршрути и опции за превоз на товари. За да не зависи от волята на западните партньори, Китай се нуждае от собствена инфраструктура, като гръцки пристанища и испански терминали. Намеренията на Китай са ясни - да се определи като суперсила. Ясни са и страховете на Запада. САЩ има повече шансове да се защити от влиянието на Пекин, отколкото има Европа.   


Западът ще се съпротивлява. Това е извън всякакво съмнение. 
Вътрешните регулатори могат да блокират определена сделка, както се е случвало преди (дори с Русия). Правото на собственост е свещено на Запад, но тук са възможни изключения. Въпросът е само в зависимостта и влиянието на Китай. 
Възможно ли е Европа да няма избор? Ще бъде ли принудена да се предаде, или ще има възможност да отстоява позиции? Как ще се развие ситуацията? 
Най-вероятно всичко ще се разтегне в продължение на много години, въпреки че в съвременния свят промените понякога са доста бързи. 

Китай постепенно ще изкупува марките на една страна, а след това на друга, постепенно превземайки световната икономика. Освен ако, разбира се, световната икономика не се срине и светът се разпадне на макрорегиони, както предвещава известният руски икономист и бивш президентски съветник Михаил Хазин. 


Прочетете още за:
геополитика икономика криза

  0 
  2