Пандемията върна развитието ни 25 години назад?

Пандемията върна развитието ни 25 години назад?


Само за половин година пандемията унищожи десетилетия глобално развитие във всичко - от здравеопазването до икономиката.
Напредъкът ни не само е спрял, но е регресирал в области като намаляване на бедността и подобряване на условията за жените и децата по целия свят, установява Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" в своя доклад за 2020 г., публикуван в понеделник.
Разпространението и достъпността на ваксинациите, считани за добър показател за функционирането на здравните системи, са спаднали до нива, наблюдавани последно през 90-те години.


„С други думи, върнахме се назад с около 25 години за период от 25 седмици - твърди се в доклада. - Това, което светът прави идните месеци ще бъде от голямо значение."

Глобалните мерки, предприети за ограничаване на пандемията и смъртността от COVID-19, имат различно влияние в други посоки. Кризата увеличи глобалната бедност, предаването на ХИВ, недохранването, повлия на проблема с равенството между половете, образованието и много други различни области.

 Дори светът скоро да успее да овладее коронавируса, може да отнеме години, за да върне загубения напредък в развитието.
„Намираме се в ключов момент за справяне със ситуацията и колко дългосрочни ще бъдат последиците от нея“, заяви Марк Сузман, главен изпълнителен директор на фондация „Гейтс“ пред Politico.

„Ако светът успее да получи ваксина срещу коронавирус, която да бъде успешно разпространена през следващите 18 месеца, нещата може да се върнат по начина, по който са били преди, до една или две години, каза той. Но в някои развиващи се страни обръщането на икономическите щети може да отнеме повече време, тъй като те нямат възможността да инвестират толкова пари в икономиките си, колкото богатите страни", каза Сузман.


„Всяка година след излизането му, от 2017 г. насам, докладът на Gatekeepers отбелязва напредъка в борбата с бедността и болестите в развиващите се страни - сподели Сузман. - През 2020 г. обаче нещата стоят по друг начин."

След 20 години непрекъснат напредък тази година почти 37 милиона души са станали изключително бедни, живеейки с по-малко от 1,90 долара на ден (3,13 БГН), според доклада. 

Падането под прага на бедността“ обаче е евфемизъм; това значи, че във всеки момент трябва да се борите с нокти и зъби само за да поддържате семейството си живо“, пише още вътре.

Сред тези новообеднели хора вероятно повечето са жени, които работят предимно на неформални работни места в страните с ниски и средни доходи.
И лошите новини за коронавируса за жените не свършват дотук.

„Непряко COVID ще причини смъртност на повече жени, отколкото мъже, тъй като пандемията е нарушила здравеопазването преди, по време и непосредствено след раждането“, се казва в доклада.

 Новородените също са изложени на по-висок риск, тъй като има вероятност да се наблюдава по-голяма детска смъртност, когато здравните системи откажат - както се случва в момента по целия свят.

Децата също са изложени на риск от заразяване с животозастрашаващи заболявания като дифтерия, тетанус и коклюш, тъй като за първи път от почти 30 години първите четири месеца на 2020 г. показват значителен спад в броя на ваксинациите, според Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

И огнищата на зарази вредят не само на здравето на децата, но и на тяхното образование.

Данните от епидемията от ебола в Западна Африка показват, че когато училищата се отворят отново, момичетата са по-малко склонни да се върнат към образованието си, като по този начин затварят възможностите за себе си и за бъдещите си деца, се казва в доклада на Gatekeepers.

Ранните признаци на това се наблюдават в Малави.

Тийнейджърките, живеещи с ХИВ, които са останали вкъщи, тъй като училищата са били затворени поради пандемията, забременяват", каза пред Politico Грейс Нгулубе, 25-годишна активистка срещу ХИВ, живееща в Блантайр, втория по големина град в Малави. „Когато училищата отворят отново, те ще бъдат заети да се грижат за бебетата си у дома." 

Нгулубе, която работи с асоциацията на страната за млади хора, живеещи и/или родени с болестта ХИВ, сподели, че някои се страхуват да отидат в клиники, за да получат лечение и психическа подкрепа, в сравнение с преди пандемията.


„Тези, които могат да го направят, са задължени да носят маска за лице, а тя може да се окаже скъп артикул за доста млади хора, загубили работата си. Много млади хора наистина са в тежко финансово положение, като някои от тях са се договаряли за проституция или просто секс срещу облагиТова може да доведе до нови ХИВ инфекции."

През 2018 г. почти 1 на всеки 10 души между 15 и 49 години е живял с ХИВ в страната, според UNAIDS. 1 милион от 18-те милиона души в Малави са имали ХИВ през 2018 г.

Последните проучвания показват, че смъртните случаи от ХИВ, туберкулоза и малария могат да се удвоят през следващата година в резултат на пандемията, унищожавайки десетилетия напредък, според доклад на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария в понеделник . 

В световен мащаб може да има половин милион повече смъртни случаи от СПИН в сравнение с 2018 г., поставяйки света близо до нивата от 2008 г.

В опит за предотваряване на това ХИВ Алианс Индия се обади на граждани, които се завърнаха у дома, когато страната бе затворена, за да им каже кои са най-близките съоръжения, осигуряващи антиретровирусно лечение, каза Росенара Хуидром от Алианса пред Politico. Полевите работници осигуриха лечение на онези, които се страхуваха твърде много от заразяване с коронавирус, за да излязат, каза тя. Индия е трета по брой хора с ХИВ и втора по брой случаи на коронавирус в глобален мащаб.

По-богатите страни трябва да влязат в контакт със страни със средни и ниски доходи, за да разберат как точно да им помогнат, заяви експертът по пандемии Антъни Фоучи по време на онлайн събитие, организирано от Friends of the Global Fight в петък.
Тазгодишният доклад на Gatekeepers се базира на данни, които партньорът му, Институтът за здравни показатели и оценка (IHME), е успял да събере досега. Пълната информация ще бъде налична до 2021 г.


Данните за 2020 г. се основават на поредица от проучвания през смартфони и телефонни интервюта със 70 000 души в 82 държави, въпреки че те не са представителна извадка за всички страни. 


Други разгледани данни включват информация за броя на хората, които получават здравни услуги ежемесечно, броя на пристигналите туристи, данни за заетостта и моделите на човешка мобилност.

IHME предполага какво ще се случи до края на 2021 г. въз основа на случилото се до момента, включително предположението, че хората ще реагират на новите ограничения по същия начин, както са реагирали в началото.

Прочетете още за:
Бил Гейтс ебола коронавирус ваксина

  0 
  0