Отчаяние сред бизнеса във Франция след въвеждането на полицейския час

Отчаяние сред бизнеса във Франция след въвеждането на полицейския час Снимка: Pixabay

Представители на бизнеса в страната обявиха, че са в шок след обявяването на новите мерки срещу пандемията, една от които е вечерният час за срок от поне 6 седмици.

Припомняме, че снощи президентът на Франция Еманюел Макрон обяви полицейски час от 21 до 6 ч., което бе посрещнато с недоумение и истинска покруса от страна на предприемачите, работодателите, но и на хората на изкуството. „Това е трагедия за бизнес компаниите“, заяви президентът на CPME Бернар Коен-Хадад пред Figaro. Той не скри изненадата си от установяването на полицейския час, като добави: „По-скоро очаквахме някакви допълнителни мерки, но вечерното затваряне е катастрофално за онези, които се надяват на трайно икономическо възстановяване." Въпреки това той все пак отбелязва, че е избегнато пълното затваряне на икономиката, както се случи през пролетта, пише още френското издание.

Силен шок, финансов и морален, за ресторантьорите

Ресторантьорите също обявиха, че са изумени и притеснени от решението на правителството и поискаха държавата да ги подкрепи възможно най-бързо. Собствениците на заведения се надяваха постепенно да се върнат към някаква нормалност, но сега виждат надеждите си разбити, пише Figaro.

„Това решение е еквивалентно на затваряне за нас“, реагираха незабавно от няколко браншови организации. Полицейският час е „тежък удар с последици за сектора", предупреждават те.

„Не очаквахме това - коментира шокиран и Юбер Жан, президент на Националния съюз на ресторантьорите и хотелиерите Umih. – Ресторантите бяха пожертвани."

„Мислех, че няма да посмеят да наложат вечерен час“, допълва друг професионалист, цитиран от медията. Притеснен за бъдещето си, той не крие гнева си: въпреки всичките  усилия и строгото спазване на санитарните мерки, бъдещето пред сектора се очертава все по-мрачно.

„Макрон убива театрите“, роптаят театрали

Покруса и отчаяние цари и сред продуценти и собственици на кино или театрални салони. Те осъдиха решението на френското правителство и го нарекоха „скандал” и „несправедливост”. Представителите на театралните среди твърдят, че до момента са спазвали здравния протокол и са гарантирали безопасността на зрителите, затова недоумяват кое налага да се вземе такова крайно решение.

 „Макрон убива театрите“ е това, което може да се чуе днес след обявяването на последните ограничения от снощи. Горчивият коментар е на Лоик Боне, директор на театъра в Руан и президент на Асоциацията на регионалните частни театри, но очевидно неговото мнение се споделя масово от колегите му. „Ние спазваме санитарните мерки от самото начало, винаги сме изпълнявали докрай всичко онова, което правителството е наредило, не разбирам какво повече се иска”, не крие унинието си той.

Едно от решенията е представленията, които обикновено започват в 20,30 или 21,00 ч., да бъдат изтеглени в по-ранен час, но това едва ли ще бъде удобно за зрителите. „Вече бе намален капацитетът ни от 626 души, които залата може да побере, до 340! Сега и полицейският час! Това, което ни убива, са много високите, почти непосилни наеми. В нашия театър наемът е 200 000 евро на месец, а ние сме длъжни да предлагаме места на ниски цени. Ако държавата не ни помогне, просто не можем да устоим", казва за Figaro Франсис Ломбрай, директор на театър Hébertot в Париж.

Бертран Тамин, президент на Националния синдикат на частните театри, е още по-категоричен: „След като ни разрешиха да отворим врати преди по-малко от месец и ние направихме редица разходи, включително за реклама, сега отново ни затварят. Да управляваш, значи да планираш! Вместо това ние се насочваме към катастрофа."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: