„Социалният балон”: Новата мярка, която Франция въвежда в борбата с коронавируса

„Социалният балон”: Новата мярка, която Франция въвежда в борбата с коронавируса Снимка: pexels.com

Французите ще трябва да изберат по няколко близки, с които ще им бъде позволено да контактуват без маски и дистанциране.

За да ограничат разпространението на вируса, френското правителство и министърът на здравеопазването Оливие Веран обмислят да наложат „социален балон“ на французите, т.е. ограничен избор от хора, с които те ще могат да взаимодействат.

Още на 7 октомври в свое изявление министър Веран спомена за концепцията на „социалния балон". Това ще бъде „списък“ с близки хора, който според правителството е малко вероятно да бъде официален, а по-скоро ще бъде лична отговорност. Ако мярката се приеме, французите ще трябва да се задоволят да общуват с посочените от тях няколко избраници и да се въздържат от всякакви събирания и срещи с други хора. В обществения транспорт и на работното място ще бъдат възможни взаимодействия, но те ще трябва да бъдат максимално ограничени и при много внимателно спазване на правилата за дистанция.

Същевременно Еманюел Макрон обяви комендантски час от 21:00 до 6:00 ч. за Париж и още 8 метрополии, сред които Лион, Гренобъл, Монпелие, Тулуза. Вечерният час влиза в сила от събота за следващите шест седмици. За да се придвижват по спешност в тези часове, французите ще трябва да попълват и представят специални декларации. Глобата за неспазване на вечерния час ще е 135 евро и 1500 евро при повторно нарушение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: