Нараства недоволството на търговците във Франция срещу новото затваряне

Нараства недоволството на търговците във Франция срещу новото затваряне Снимка: Unsplash

Докъде ще стигне гневът на малкия бизнес, принуден да затвори врати по време на втората карантина във Франция?

С наближаването на коледните празници, приходите от които могат да представляват дори до една трета от годишния им оборот, много дребни търговци са възмутени от мерките на правителството, които рискуват да ги докарат до фалит. Те яростно осъждат двойния стандарт, прилаган според тях спрямо големите марки и гигантите в онлайн търговията, от една страна, и дребния бизнес, от друга, пише Le Figaro.

Правителството на Франция разреши да останат отворени търговските обекти, които продават „съществени и основни” стоки. Но много сектори, изключени от това определение и принудени да пуснат кепенците, критикуват този произволен и несправедлив според тях избор, посочва френското издание. Още повече че те също са въвели санитарни мерки, които позволяват на клиентите им да пазаруват безопасно.

„Недоволството е огромно, например, сред книжарниците. Дори техните колеги, на които им е позволено да останат отворени, не разбират това разделение и подкрепят тези, които трябваше да затворят: търговията е една голяма верига, всички сме свързани и имаме нужда един от друг, така живее една търговска улица“, посочва пред изданието член на голямо търговско обединение .

Пред опасността недоволството да се излее на улицата, някои кметове възнамеряват да защитят дейността на търговците на дребно, дори ако това означава да влязат в конфликт с правителството. Такъв, например, е случаят в Дижон, където кметът Франсоа Ребсамен, бивш министър на труда, предупреди, че тази събота ще се вземе решение „да се позволи на книжарниците в града да останат отворени, ако желаят".

На национално ниво Асоциацията на кметовете на Франция (AMF) също разкритикува „трудно обоснованите“, както те ги нарекоха, критерии за затваряне: „Някои бизнеси като книжарниците или фризьорските салони биха могли да бъдат основни услуги.“ Президентът на асоциацията Франсоа Бароин призова правителството „бързо да преразгледа дефиницията за основна търговия и да я разшири, стига да са изпълнени условията за сигурността на клиентите".

В петък Федерацията на магазините, специализирани в продажбата на играчки и детски продукти (FCJPE), също отправи апел към Държавния съвет за временно облекчение, което да отмени затварянето им няколко седмици преди Коледа. Условията на карантината, посочват от федерацията, водят до „явно нарушение на принципа за равна конкуренция".

Според търговците затварянето на малкия бизнес работи в полза на гигантите в онлайн търговията от типа на Amazon. Те смятат, че американският гигант не играе по същите правила като тях. „Ако взетите мерки останат без промяна, то тези, които ще се справят най-добре, ще бъдат играчи като Amazon, които дори нямат същите законови и фискални задължения като нас“, посочва представител на дребния бизнес пред Le Figaro.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: