Новият данък на ЕС ще „довърши" европейския майнинг?

Новият данък на ЕС ще „довърши" европейския майнинг? Снимка: pixabay

Въглеродният данък в Европейския съюз - непосилна тежест за производството на криптовалути на територията на Стария континент.
ЕС има изключително строги екологични изисквания и скъпа електроенергия, което прави добива на криптовалути по-малко изгоден, отколкото в други региони.

През 2025 г. Европейският съюз може да въведе „въглероден данък“. Целта му е да създаде конкурентно предимство за компании с ниски емисии на парникови газове.

Това ще се отрази негативно върху работата на местните майнинг-компании, тъй като цената на оборудването за добив на криптовалута, внесено от Китай в ЕС, ще се повиши.

Делът на майнинговите мощности, разположени в региона, не надвишава 10% от световните. Вероятно ще има някаква корекция при инсталирането на нови машини.

Всяка година добивът само на биткойн води до изпускане на 22 мегатона въглероден диоксид в атмосферата, сочи миналогодишно проучване на учени от Техническия университет в Мюнхен, пише вестник Zeit.

Това е сравнимо със замърсяването на атмосферата от милиони трансатлантически полети. Изследователите подчертават, че ако се вземат предвид всички други съществуващи криптовалути, цифрата ще се удвои.

Влиянието на майнинга върху околната среда обаче зависи от региона, в който се добива криптовалутата, и какъв вид електроенергия се използва за тази цел.

Например в Исландия, която има голям брой ферми и студен климат, енергията е „чиста“, тъй като се произвежда с водноелектрически и геотермални централи.

В Китай, с многото си екологични проблеми, добивът само влошава ситуацията. В страната се намират над 60% от изчислителните мощности на биткойн.


„За всяка транзакция на биткойн в мрежата се консумират около 657 кВтч, а толкова енергия използва британско семейство за 59 дни", това заявява блокчейн експертът на PwC Алекс де Фрис.

Според него добивът на биткойн и други такива монети представлява заплаха за околната среда. Например един трансфер в  мрежата на първата криптовалута произвежда повече въглероден диоксид от 780 650 превода в платежната система Visa и 52 хиляди часа гледане на видеоклипове в YouTube.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: