Моята градина е моята гордост

Моята градина е моята гордост

® Pixabay

Мнозина с нетърпение очакват градинските тенденции за новия сезон

Устойчиво градинарство
Ясна тенденция, която се очертава през новия сезон, е устойчивото градинарство. Все повече хоби-градинари внимават да запазят ресурсите си и да избягват да изхвърлят отпадъците от градината. Можем да спестим вода чрез събиране на дъждовна във варели или бъчви. Кухненските отпадъци, които обичайно се озовават в боклука, се превръщат в богат на хранителни вещества хумус. Тези, които не обичат и избягват пластмасата, могат да си измайсторят някои неща от растения. Големите градински инструменти, които рядко се използват, могат да се споделят със съседите. 

Подходяща за живот градина
Ако сте екологично съзнателен градинар, вие ще искате да предложите подслон на живи твари в градината си. Това се постига с много богата флора и, разбира се, с пълен отказ от употреба на химикали. Тези, които избират благоприятни за пчелите растения, създават хотели за насекоми или удобни за животните кутии за гнездене, повишават изключително степента на опазване на природата в градината си. Таралежите и много други малки животни могат да бъдат подкрепени с купчини листа под храстите през зимата. Живият плет служи на пернатите посетители не само като убежище и място за гнездене, а и като източник на храна. 

Идеи за сухо лято
Сухите и горещи лета през последните няколко години показват, че изменението на климата извежда на преден план все по-екстремните климатични условия. Това също се отразява на градинските тенденции: дизайнерите планират да засаждат култури, които са съвместими със сушата през новия сезон. Например стрелковидната трева (Panicum) получи титлата „Многогодишно растение на 2020“. То се характеризира с особената си здравина и дълголетие. Декоративната трева не само извайва фина фигура в градината, но също може да бъде засадена в подходящи по-големи саксии и корита. 


Самозадоволяване
Все повече и повече хоби-градинари копнеят за свежи, здравословни плодове и зеленчуци, отгледани от собствените им ръце.  Следователно темата за самодостатъчността е друга важна тенденция в градината. Ентусиазмът към така наречените повдигнати легла, които се ползват при засаждането на различни по вид култури, остава трайна тенденция. Предимствата са очевидни: подходящи са и за малки градини, а и дават възможност за щадяща  работна стойка, която не излага на голямо напрежение гърба и коленете. 
Все повече градинари оформят спирали с подправки. Предимство е, че в тях могат да бъдат съчетани различни по вид подправки. Уханието е назабравимо, а и са ти винаги под ръка. 


Вертикално градинарство
То отдавна е символ на домакинството за всеки градски градинар. Вдъхновена от градското градинарство, тази градинска тенденция намира все повече последователи. В резултат собствениците на градини в провинцията стават все по-креативни в използването на пространството. Вертикалните градини, стенописите, изработени от растения, засадените палети ясно показват през новия сезон, че навсякъде има подходящо място за растения. 
Градинарство на закрито
Градинските тенденции за къщата говорят ясен език: тя става все по-зелена. Листните растения доминират в картината и превръщат всеки хол в градска джунгла. В горната част на скалата на популярността са едролистните видове, като прозоречно листо, гумено дърво или смокиня с цигулка. Друг аспект, който придобива все по-голямо значение: стайните растения, които не само трябва да изглеждат добре, но и да подобряват климата в помещенията. 

Технологията най-накрая ще се премести в градината през идния сезон и ще ни освободи от много работа. Косенето и поливането се контролират в Smart Garden с натискане на бутон и чрез приложения. 
Особено красиво: роботизираните косачки вече са се утвърдили, така че има страхотни модели, които могат да бъдат персонализирани с устойчиви на атмосферни влияния видове посеви. Още едно предимство е, че повечето роботизирани косачки се настройват чрез смартфон. 

Модна водна градина
Независимо дали е градинско езеро, езерце с риба или миниезерце, поток, фонтан или водоскок, водната градина е ясна градинска тенденция. Ние, хората, се възползваме от приятното спокойствие, което се излъчва от водата и от великолепните водни пръски. Животни като птици, насекоми или таралежи също с благодарност ще приемат новите водни градини и в бъдеще много по-скоро биха ги посетили.  Уелнес в градината
Тази градинска тенденция предлага чист релакс. Басейни, водовъртежи или градински басейни красят все повече и повече градини. Тенденцията се стреми към „здраве в собствената градина". Този подход може да се приложи за почти всеки бюджет и наистина всеки размер на градината. Мобилните и надуваемите хидромасажни басейни са особено практични, те могат да бъдат настанени удобно в градината, но могат и да се прибират за нула време. Градинските душове също са част от тази градинска тенденция. През новия сезон акцентът ще бъде върху слънчевите душове, които имат интегриран резервоар за вода. Той се зарежда с помощта на слънчева енергия, като по този начин се гарантира прекрасно изживяване при душ на открито без електричество или газ. 

Огради - визуални акценти
Едва ли всеки собственик на градина може да заобиколи нуждата от ограда. Тя маркира границата на имота и го предпазва от любопитни очи. Настоящите градински тенденции искат да освободят оградата от чисто функционалното й съществуване и да я превърнат в цветен визуален акцент. „Цъфтящи огради" е мотото за този сезон. Разбира се, много катерещи се растения влизат в играта при засаждането, като клематис, глициния или катерещи се рози. Специално розите тази година правят своето триумфално, истинско завръщане в градината.Прочетете още за:
smart garden градина тенденции

  0 
  2