Жозеп Борел: САЩ нямат такива правомощия

Жозеп Борел: САЩ нямат такива правомощия

® pixabay.com

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да възобнови санкциите срещу Иран.


САЩ нямат правомощия да изискват от Съвета за сигурност на ООН възстановяване на санкциите срещу Иран, тъй като Вашингтон едностранно излезе от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Това се посочва в разпространено днес изявление на върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, координатор на Комисията по осъществяването на ядрената сделка, цитира ТАСС.  

Взимам предвид изявлението на САЩ от 19 септември по въпроса за т.нар. механизъм за възстановяване на санкциите на ООН в съответствие с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН", отбелязва Борел в текста.

Както заявих на 20 август, САЩ едностранно прекратиха участието си в СВПД на 8 май 2018 г. и след това не са участвали в действия, свързани с плана. Затова Съединените щати не могат да се считат за страна по СВПД с оглед на евентуално преразглеждане на санкциите, предвидени в резолюцията", посочва още Борел.

Вчера американският държавен секретар Майк Помпейо разпространи изявление, в което предупреждава, че през идните дни САЩ  ще вземат мерки срещу Иран и срещу нарушителите на санкциите на ООН по иранската ядрена програма, които според Вашингтон отново трябва да влязат в сила точно месец след като САЩ внесоха уведомление за повторно задействане на санкциите.

В края на август САЩ предадоха на Съвета за сигурност на ООН искане за възобновяване на санкциите срещу Техеран в рамките на процедура, предвидена от СВПД в случай на нарушаване на иранските ангажименти по споразумението. 

Останалите членове на Съвета за сигурност на ООН отхвърлиха искането на САЩ, тъй като Вашингтон, след като се оттегли от СВПД, загуби всички права на страна по споразумението, включително правото да поиска подновяване на санкциите.

Прочетете още за:
ООН правомощия САЩ

  0 
  0