Защо френската полиция стреля при нарушения на пътя

Защо френската полиция стреля при нарушения на пътя Снимка: inews.co.uk

Този въпрос отново е на дневен ред, след пета нощ на безредици, след като полицай застреля 17-годишен шофьор, заради отказ да спре за пътна проверка.

В съботната нощ „най-горещо” беше в Марсилия, чийто кмет поиска от правителството допълнителни войски, след като в града беше разбит и разграбен оръжеен магазин. В южно парижко предградие протестиращи нападнаха дома на местния кмет и семейството му с две малки деца, обстрелвайки ги със запалителни ракети. В резултат на атаката съпругата на кмета е със счупен крак, а прокуратурата разследва нападението като опит за убийство, съобщава ВВС.

Все пак министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен оценява ситуацията като „по-спокойна”, със 719 ареста снощи, в сравнение с над 1300 в петък през нощта. Президентът Еманюел Макрон отмени визитата си в Германия – първа на такова равнище от 23 години и днес по-късно събира премиера Елизабет Борн, министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен и министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети, за да обсъдят ситуацията и мерките. 

Правозащитници настояват за отмяна на закона от 2017 г., който позволява на френската полиция да стреля срещу шофьори, в случаи, когато водач или пътник в превозно средство игнорира заповед за спиране и полицаите на терен сметнат, че това е риск за живота или физическата безопасност на хората наоколо.

Законодателството е прието след като през 2016 г. в жилищен комплекс извън Париж група младежи замеряха полицейска кола с бензинови бомби и патрулиращият полицай получи сериозни изгаряния, до степен, че беше поставен в изкуствена кома. Тогава полицейските синдикати излязоха на протест и поискаха силен законодателен отговор. Френското правителство въведе новата законова клауза през март 2017 г., която постановяви кога полицията може да използва огнестрелно оръжие.

France braces for another night of violence after the deadly police shooting  of a 17-year-old - TownAndCountryToday.com
45 000 френски полицаи са на улиците, снимка - townandcountrytoday.com

Пред прокуроратурата в Нантер, където беше убит алжирският младеж, двамата патрулиращи полицаи са свидетелствали, че са решили да го спрат, след като са установили, че е извършил различни нарушения на пътя и е застрашил пешеходци. Вместо да спре, обаче, тийнейджърът е натиснал педала, полицаят е стрелял, а колата се е разбила.

Проучване от миналата година сочи, че от 39 души, убити от френската полиция през 2022 г., 13 са били шофьори, застреляни с основанието, че не са изпълнили заповед да спрат. Сред жертвите е и млада жена, пътничка в кола, чийто шофьор е пренебрегнал полицейската заповед.

Според критиците на закона, текстът му е твърде неясен, след като оставя на полицейските служители да преценят дали отказът на шофьор да спре е риск за околните. Според френската Лига за правата на човека, законът позволява на полицаите да действат "без задръжки" с огнестрелните си оръжия, а крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон го заклейми като „право на убийство”. 

Вътрешният министър Жералд Дарманин отхвърли критиките към закона. Предшественикът му Бернар Карньов също защити приетото по негово време допълнение и обвини за инцидента „липсата на професионаализъм или обучение” на полицаите. Пред BBC от полицейския синдикат посочиха, че очакват разследването да установи дали е спазен принципът на пропорционална реакция спрямо заплахата.

През 2021 г. прри полицейски операции във Франция е имало 37 смъртни случая, 10 от които застреляни при сходни ситуации. Това определя честотата на подобни инциденти във Франция в съотношение 0.5 смъртни случая на един милион души - седем пъти по-малка цифра от данните за САЩ и три пъти по-рядко, отколкото в Канада, но два пъти повече, отколкото в Англия и Уелс

Междувременно, сред хаоса от улични барикади, подпалени коли и автобуси и разбити магазини, към грижите на армията от 45 000 полицаи по френските улици, се прибавя и започналата вчера от Испания колоездачна обиколка Tour de France, която утре трябва да навлезе на френска територия. Много туристически агенции предупреждават клиентите си да се осведомят предварително за обстановката във френските градове, които планират да посетят, по време на Tour de France.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: