Генералният секретар на ООН нарече международната търговска система остаряла

Генералният секретар на ООН нарече международната търговска система остаряла Снимка: wikimedia.org

Гутериш: Международната търговска система е на ръба на фрагментацията

Международната търговска система се намира на ръба на фрагментацията, международната финансова архитектура е остаряла и е несправедлива по отношение на развиващите се страни, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш по случай 60-годишнината от създаването на Конференцията на ООН за търговия и развитие ЮНКТАД (UNCTAD, United Nations Conference on Trade and Development).

"Международната финансова архитектура е призната за остаряла, дисфункционална и несправедлива. Тя не успя да обезпечи сигурността на развиващите се страни, затънали в дългове. А международната търговска система се слъсква с проблеми от всички страни, тя е на ръба на фрагментацията", каза той.

Гутериш добави, че търговията се е превърнала "в нож с две остриета": източник както на просперитет, така и на неравенство, взаимовръзки и зависимост, икономически иновации и влошаване състоянието на околната среда.

Това (работата на ЮНКТАД - ред.) е важно, доколкото многостранното сътрудничество отслабва и силите на фрагментация се засилват. От 2019 г. броят на новите търговски бариери, въвеждани ежегодно, се е увеличил почти три пъти, много от тях са предизвикани от геополитическо съперничество - без да се отчита тяхното въздействие върху развиващите се страни. Светът не може да си позволи да се раздели на съперничещи си блокове", смята генералният секретар на ООН.

Той призова за укрепване на търговията Юг-Юг и осигуряване на стабилност в многополярния свят чрез създаване на нова архитектура на международните финанси, данъчното облагане и цифровото управление.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: