Вирусът струва на туризма 460 млрд. долара

Вирусът струва на туризма 460 млрд. долара

® pixabay.com

Загубите за първото шестмесечие са пет пъти повече от 2009 г.


Кризата с коронавируса струва на световния туристически сектор загуба на приходи от 460 милиарда долара през първите шест месеца на 2020 г. - следствие от намаляване на броя на пътуващите, съобщи ООН, цитирана от БНТ Новините.

Загубените приходи между януари и юни възлизат на „около пет пъти повече от загубата на приходи от международен туризъм, отчетени през 2009 г. на фона на световната икономическа и финансова криза", се казва в изявление на базираната в Мадрид Световна туристическа организация.

Пътуващите международни туристи са намалели с 440 милиона през периода, или 65%, като Азия, първият регион, почувствал въздействието на COVID-19, е с най-големия спад.

Докато туризмът бавно се връща към възраждане на някои дестинации, органът на ООН предупреди, че „намаленото търсене на пътувания и доверието на потребителите" ще продължи да вреди на сектора през останалата част от годината.


Прогнозира се, че пътуването на международни туристи ще спадне с около 70% през 2020 г. благодарение на коронавируса.

Международните туристи са се увеличили с 4% през 2019 г. до 1,5 милиарда, като Франция е най-посещаваната държава в света, следвана от Испания и САЩ.

Последният път, когато международните туристически пътувания отбелязват годишен спад, е през 2009 г., когато световната икономическа криза доведе до спад от 4%.

Органът на ООН заяви, че очаква да отнеме от две до четири години нивото на туристически пътувания да се върне до нивата от 2019 г.Прочетете още за:
коронавирус отчет туризъм

  0 
  0